Laikad

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas rajaleidja »

matu1 kirjutas:Ei lähe võib olla teemasse küll aga ise omades norrakat võin oma kogemustest öelda et kui loom ikka ette võetakse siis aetakse teda ala 24 tundi. Ja kui juhtub kütiliinist läbi minema ning loom laskmata jääb tuleb koera pool ööd alati taga ajada.Norrakas on juba selline ja ega tal metsas aktiivsusest puudust ei ole ,lööb loomad väga hästi liikuma ja jalast näksavad püstkõrvalised kõik nii ongi võimalik looma liikumist pidurdada .Pigem olen näinud süüd küttides,kes räägib telefoniga kes suitsetab jne, tulevad peaegu liinini ja siis tagasi ning õnnestubki koeramehel jälle uluk surmata. Ja veel olen enda koera puhul seda täheldanud et loomi kiirelt ja pikalt taga ajades ei haugu eriti,kas püüab vähem energiat kulutada või ei tea milles viga . Sellepärast on ka küttidel vaja rohkem silmad lahti hoida.Õnneks on tänapäeval gps-id ja koerte tegemistet selge ülevaade Lihtsalt tahan öelda ,et mõistvamat suhtmist koerameestesse.Nüüd on paar aastat talve olnud ja lalin taevani :lol:

Norrakas ja laika on kaks erinevat koera. Ja püstkõrvalised ei peagi jooksmise ajal haukuma. Kui laika jälje peale kilkab, siis loetakse seda pigem praagiks. Norrakad, kui ma ei eksi, siis kilkavad ka ajades, aga seda vist ikkagi siis, kui uluk silmapiiril??? Mõni norrakate pidaja võib täpsustada. Ise norrakatega kokku puutunud ei ole.
jyri

Re: Laikad

Postitus Postitas jyri »

rajaleidja kirjutas: Kui laika jälje peale kilkab, siis loetakse seda pigem praagiks. .

Täpsustan-mitte ainult jäljele,vaid ka jooksvat looma haukuv laika on tõustandardi kohaselt "praak",kuigi jahinduslikult "mugav".
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Lisaks selle pikale vaidlusele ka omi kogemusi.Olen täheldanud et põtra peatav laika haugub põtra eest,siga aga peatab paremini tagant naksav laika.Rääkides küttide tüütust ootamisest liinil,kasutame meie radioid ja kui keegi on töötavale koerale lähemal kui mina/koeramees,siis luban tal lihtsalt minna ja loom ära lasta.See eeldab muidugi usaldust.
Tänaseks on aga lumi nii suur,et sooviks Kakukese kombel "musti" jõule ja tunnen kaasa kõigile koertele ja nende peremeestele,eriti noorte koerte omanikele,kelle hoolealused just nüüd tugevat trenni vajaksid.
Häid jõule!
kahro
Postitusi: 313
Liitunud: N Veebr 16, 2006 7:30 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas kahro »

Minagi soovin esimet korda musti jõule. Mõningaste mööndustega on noore koera abiga kätte saadud kaks põrsast, aga trenni oleks kõvasti vaja.
Pikkmets
Postitusi: 45
Liitunud: N Dets 31, 2009 2:31 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas Pikkmets »

Kui kellelgi on kogemusi, kuidas treenida Laikat Ilvest ajama, siis võiks kirjutada sellel teemal.
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas hundikütt »

Vaevalt ,et sul õnnestub laikat ilvest ajama õpetada aga haukuma ja looma vastu rohkem huvi tundma küll.
Eks see õpetamin käib ikka nagu kõigi koertega,loom,mille küttimise vastu ise huvi tunned,selle vastu hakkab ka koer huvi tundma.Ise kasutasin ilvesele õpetamisel sellist moodust,et tegin luure,kus ilves peatub,ja siis mööda jälgi järele.Jahi seisukohalt oleks hea,kui kütid ees oleks,et laskmisvõimalus ka suurem oleks,aga kes viitsib kusagil seista ja passida,kui sa oma koera õpetad.Nii,et ikka üksi ja peab lootma ,et loom puuse läheb.Kui pidevalt ilvesel järgi käia,et koer lõhna saab ja looma näeb ja kui muidugi veel lasta õnnestub ,siis hakkab ka kindlalt ise otsima.Laika tark ja õpihimuline koer ,saab asjast varsti aru.Iseasi muidugi,kas ka oma lemmikuks võtab.
Edu.
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas tony »

Hea oleks, kui saad laikat seni rihma otsas hoida kuni pesani jõuad ja alles siis lased ta lahti.
kaspars
Postitusi: 47
Liitunud: P Juun 20, 2010 8:49 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas kaspars »

Mul karjala karu koer ajab ilvest...tekitasin temas huvi sellega et andsin talle kütitud looma nuuskida ja jälgi, aga ega ma midagi lootnud, kuid võta näpust...muidugi laika haugub seisvat looma mistõttu koeral saatja seljas ja mehed ümber kui läheb...aga minu laika kahjuks pole meil sellises metsas veel ilves peatunud, kus ta suudaks ta puu otsa ajada, siiamaani väike tukk, teede, kraavide, sihtidega piiratud...kuid ilvesel ikka hea tempo peal, kui tuleb, kahel korral pole ilvest nähtudki, et välja läheks, teisel korral olid ilvese jäljed nii et tee peal ja teepeenral olid ainult koera jäljed, kui liikusid mööda koer rada edasi siis alles leidsid jäljed, nii et jaht hagijaga kindlasti nuvitavam, põnevam ja annab suuremat tulemust...
maron
Postitusi: 4
Liitunud: N Jaan 06, 2011 9:44 am

Re: Laikad

Postitus Postitas maron »

Tere.Seajahis lasi kütiliinis seisnud mees minu väga hea laika seapähe maha.Kuna ise olin jahijuhataja siis lugesin hommikul ette ohutusnõuded ja pidevalt olen meestele ütelnud, et kui olukord kahtlane ja koer ohus siis lasta ei tohi aga sellest jäi väheks.Koeral oli kaelas GPSi punane lai kaelarihm.Sooviks teada millised karistused on sellistele meestele kes jahiärevuses ei saa näppe sirgena hoida ja milline peaks olema hüvitis koera eest kelle väga hea töötuemusena on lastud 9 ilvest ja väga palju sigu.
jyri

Re: Laikad

Postitus Postitas jyri »

Tunnen kaasa
Võimalikest karistustest/kompensatsioonidest võid lugeda minu postitusi siin foorumis,mis julmalt mõnede "küttide" poolt "maha tehtud".Jahijuhatajana võid järgmine kord kasutusele võtta,aga kahjuks miski ei too koera Loojakarjast tagasi.
Koera(nagu ka mistahes kodulooma,lehma,sea lamba jne) laskmine on seaduse rikkumine,toob kaasa kohustuse(kasvõi kohtu kaudu) korvata kahju.Eestis puudub metoodika jahikoera "väärtuse" hindamiseks,sõltub advokaadist.
GPS punane rihm pole laikal talvel eriti nähtav asi kah mitte.
Veelkord tunnen kaasa.
pano
Postitusi: 150
Liitunud: E Veebr 01, 2010 9:43 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas pano »

meil jahtkonnas on paika pandud ,et kui lased kellegi koera maha siis maksad 3x koera hinna.
Koertega on jaht!!!
peepk
Postitusi: 775
Liitunud: L Aug 30, 2008 6:30 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas peepk »

Tean sektsiooni, kus mees tõesti oma hea ja õpetatud koera laskjalt küsib 4000 euri ja ilma naljata. Õnneks pole seda vaja olnud siiani rakendada.
Tormis
Postitusi: 290
Liitunud: N Juul 08, 2010 4:40 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas Tormis »

Väljavõte suuruluki jahinimekirjast: NB! Jahikoera haavamine või surmamine 3000.- EU
jyri

Re: Laikad

Postitus Postitas jyri »

pano kirjutas:meil jahtkonnas on paika pandud ,et kui lased kellegi koera maha siis maksad 3x koera hinna.

Kaldun arvama,et teie jahtkonnas polegi koeri kellegil.Teie "loogika" kohaselt saaks,hoidku Jumal,mu noorema koera laskja,karistada kokku 1500 EEK ehk 100 EUR,sest see koer on nn.alimentkutsikas ja makstud sai ainult paberite ja süstide eest.
Haavamist ja tapmist ei saa kah ühtemoodi hinnata.Nii et on selge,et asi segane.
jaan juhus
Postitusi: 85
Liitunud: K Mär 10, 2010 2:55 pm

Re: Laikad

Postitus Postitas jaan juhus »

Eluaegse koeramehena tunnen sulle kaasa ja saan aru mis tähendab kutsikas osta ja otsast peale oma tehtud tööd alustada ja mis ei pruugi 100% õnnestuda,sest isegi samast pesakonnast ei pruugi koerad ühtmoodi tööle hakata.
Rahas on seda väga keeruline mõõta,alates 300 eurist saab Eestist kutsika ja 3000 -st ülespoole saab Valgevenest noore koera ,kellel juba algteadmised omandatud.
Turismijahiga tegeledes on meil ka olnud nimekirjas 3000 euri koera haavamine või surmamine.
Mida laskja ise välja pakub?
Laskjaid ju ka mitut sorti,ühelt on midagi võtta, teine puhvaikaga ja vihmaveetoruga staasikas jahimees kellelt 100 eurigi raske kätte saada
Vasta