Ma ei arva, et Barnes, Hornady jt nn avaneva profiiliga täispronks kestas kuulide pärast oleks vaja meie jahiseadus muuta. Need on ju täna meil "vaikimisi lubatud".

Probleemi alus pigem eesti keelse terminoloogia puudulikkus nii mitmetes tootmisvaldkondades sh relvanduses.

Ja ega sellele pole keelelist lahendust ka täna. Pigem on meie jahinduses eripäraks võrreldes teistega see, et meil ei või nn täismantel/täisprofiiliga kuulidega suuruluki jahil käia. Olen siin eestis mitmel kooral näinud imestavaid välismaiseid jahimehi, kui teatame, et nn monoliit (solid) kuule eestis suurulukile kasutada ei tohi. Suuremas osas maailmas on see lubatud. Ja mõnede loomaliikide (DG) korral lausa soovituslik.

Katsuge näiteks Aafriks elevandi või jõehobu jahile minna ilma, et teil oleks nn solid kuuliga laetud padrunid kaasas. Vähim millega te kokku puutute on teid juhendava PH arusaamatu pilk

halvemal juhul keeldumine

ja vajaliku moona välja otsimine omadest varudest. Buffalo võib kõne alla tulla ka poolmantliga, kuid soovitatakse siiski vähemalt ühe solidi olemasolu magasiinis või rauas. Samas on mitmetes euroopa maades keelatud jahis nn militaarkaliibrid, milleks on näiteks meie 308, 30-06 või 6,5x55 se jne....

. Sealsed jahimehed peavad antud seadust lolliks, kuid teha polevat midagi.
Pigem oli minu arust eestis sellise määratluse põhjuseks soov vältida nn lahingmoona käibesse võtmist jahinduses, mis 80'te lõpus 90'te algul kergelt saadav oli ja mille "jahiomadused" suurulukile tõesti kasinad, aga võib olla ma eksin.
Ülalnimetatud nn avaneva profiiliga täispronks kuulide areng algas tormiliselt 2000'te algul, koos ultra kaliibrite populaarsuse kasvuga USA's ja ka maailmas. Ja tõenäoliselt on need edasiarendus aastakümneid kasutusel olevatest Solid/Monolite kuulidest. Kui lugeda näit USA jahisaite, siis väidavad enamus seal, et tavaline cup&core kuul (LapuMega) suurte kiiruste ja energiate korral omab tabamusel loomust puruneda 2-3-4 osaks, ehk siis ei säilita tabamusel oma esialgset kaalu ja ei suuda energiat täielikult edasi anda. Samas nn avaneva profiiliga pronks kuul omab sügavat läbistusvõimet, kontrollitud avanemist ja säilitab oma esialgse kaalu. Lisa "boonusena" tekkivad nn "taha koolduvad tiivakesed", mis jätavad pöördliikumisel tugeva ja puhta haavakanali (nagu vibu või amb) tuues kaasa looma kiire ja suure verekaotuse...aga see on teooria, millest kirjutatakse.
Olen ise vaid paaril korral kasutanud Sako Powerheady (barnes TSX) ja tulemus oli tõesti hea, samas mitte nii fantastiline, et peaks moona vahetama hakkama. Pealegi ei ole 30-06 nn ultra kaliiber ja juba pikemal distantsil võib energia väheseks jääda kuuli korralikuks avanemiseks.
Pigem on see 300 WinMag ja sarnaste kaliibrite pärusmaa
Aga hea moon kondlasti.
Siin foorumis on tõenäoliselt palju mehi kellel antud tüüpi kuulid ja kaliibrid kasutusel ja nemad võiksid kommida just prakstilise poole pealt...ehk muudan minagi neid lugedes oma parteid
HUH sai pikk ja "tark" jutt kokku

e