Põdra- ja metsseakatse juhendid

Jaht koertega ja kuidas oma lemmik tööle saada .
Vasta
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas kakuke »

Kui vaja, tõmbavad ülevalt lõhna ka muud tõud, kui nii lihtsam koera jaoks. Seda korduvalt nähtud.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
jyri

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas jyri »

kakuke kirjutas:Kui vaja, tõmbavad ülevalt lõhna ka muud tõud, kui nii lihtsam koera jaoks. Seda korduvalt nähtud.

Verejälje katsel liiguvad "muud tõud" täpselt mööda ette tehtud jälge tehes kaasa ka teravaid nurkasid jne.Lõastamata laika põrutab aga koheselt otsejoones "lõpp punkti".Seda selleks.
Aga tundub,et sommid on tõesti lollid,et ei kasuta tedre/metsise jahil takse :VS .Ja ka siberi venelased soobli/nugise jahis :VS .Ja miks mitte ka sea-ja tiigri jahis (y) .Ei kujuta ette,mis saab,kui nad lõpuks avastavad,et taks on see,kes teeb pika puuga ette nende sajandite traditsioonidega laikajahile :P .Küllap sureb siis püstkõrvade sugu üldse välja oma mõttetusest.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas aivar00 »

See ülevalt õhna tõmbamine pigem ongi noore koera puhul probeemiks. Nii kui ülemine lõhn muutub intensiivseks jäetakse maas olev jälg unarusse ja tormatakse otse kohale. Olen seda täheldanud enda terjeri peal kui ka saksa lambakoera peal. Eriti avaldub selline ilming siis kui pikalt ei ole jälge saanud ajada. Ülemise lõhnaga tiirutab ringi ja kui uuesti jälje järgi läheb jõuab ka saagini. Kunagi ühel verejälje katsel oli kohtunikel naaberraja "finis" minu koerale loosiga sattunud raja kõrval. Nii minu terjer kui ka ühe teise mehe foks said õhust lõhna ja nii nad seal vale raja finisis siis passisidki.
ikka lõbusalt
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas kakuke »

Jürr, ära erutu. Pole ma sõnagi oma eelmises postituses maininud taksist, aga juba keerutad tolmu ülesse. Ja pole ka taksi puhul verejälg ainus koht, kus seda koera kasutada saab. Ja isegi, kui rääkida taksist ja verejäljest, siis on ka seda nähtud, kus koer mingil hetkel kakub ninaga õhku, kuna veetakistus ees ja selle taga surnud loom. Ma ei ülegi, et taks see kõiksevõimas on, aga sama moodi ei ülista ka laikat. Igal tõul omad head ja vead.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
Feen
Postitusi: 3079
Liitunud: T Veebr 03, 2004 4:58 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas Feen »

jyri kirjutas:
kakuke kirjutas:taks on see,kes teeb pika puuga ette nende sajandite traditsioonidega laikajahile :P .Küllap sureb siis püstkõrvade sugu üldse välja oma mõttetusest.


Vaata, mäluparandamiseks tuleks nüüd meenutada seda, et mitte taksimehed ei hakanud rääkima, et laika on mõtetu. Sa olid ise see, kes rääkis, et laika on ülim ja taksid on kõik mõtetut klähvitsad. Järgnes mõningane arutelu, kus arvati, et ehk suudab mõni taksidest ka seajhati pidada ning muud jahti ka. Ja kui selgus, et ikkagi ei saa keegi sinu koerale ligi, siis hakati mõtlema, et kontrolliks seda nt seaedikus. See, et teised laikamehed sinu koera mõne jahi põhjal ei kiida, see ei tähenda, et siinsed taksimehed arvaksid nagu oleks taks võtmas üle laika tööomadusi ja veelgi edukamalt.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
jyri

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas jyri »

Meil on totaalselt erinev arusaam öeldust ja selle tõlgendamisest.
Jahti võib pidada ka ragulkaga,mina nõustun sellise väitega.Aga kui ragulka mees/naine hakkab väitma,et see püssist parem alati ja igal pool,siis ongi jama majas.
Taks on urukoer ja ajav koer samaaegselt.Laika on peatav koer.Neid EI SAA VÕRRELDA!
Paraku ikka üritatakse kuni "võistlemiseni" välja :VS ,ignoreerides minu küsimust-MIS PARAMEETRI JÄRGI VÕRRELDA?Terjeritest(minu skaala järgi muuseas omadustelt järgmine peale laikat Eesti oludes vähemasti minu jahipidamisviiside tarbeks!)pole me juttu üldse teinud.
Ma siin üritasin Mõtusele seletada,kui pikk(ikka mitme hooaja vältel) on kasvõi koera otsingu määramise protseduur-aga ikka leidub "spetsialiste",kes 1 jahi ja enda poolikute/puudulike arusaamade põhjal juba järeldusi teevad.Õppige koerte psühholoogiast aru saama ja tutvuge ka (katsetuste)alase kirjandusega, siis ei peagi küsima,kes siin :VS on ? Minu väited tuginevad (vene.k-le) kirjandusel ja oma päris suurele koerte(mitte ainult laikad) jälgimisele saamaks aru nende sisemaailmast,ehk psühholoogiast.Selleteemaline hea raamat on pärit soomest,autorit ei mäleta,kus just takside järgi hinnati koerte "keelt"-kuidas hoitakse saba,kõrvu,pead,kas ja kuidas lõrisetakse jne.ja mis see siis tähendama peab.Tuli välja,et laikade "keel" on sama,peab anult nägema,mitte lihtsalt vaatama.Nagu dr.Watson ja Sherlock Holmes vaatasid sama,nägid erinevat.
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas baddmann »

Teate, katsejuhendite teema all hakkab see mõõduvõtmine juba väga totraks muutuma. Minge tehke see katse seal seaaias ära ning ärge pangegi paika täpseid mõõdikuid - sest ühe tõu esindaja võrdlemine teise tõu esindajaga on nagunii raske. Lihtsalt nimetage üritus demonstratiivesinemiseks ja siirduge pärast koos rõõmsalt õlletama :)

BM
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas kakuke »

jyri kirjutas: ... Taks on urukoer ja ajav koer samaaegselt.Laika on peatav koer.Neid EI SAA VÕRRELDA! ...

Just, ei saagi võrrelda ja tegelikult ka selles pole asi ju olnud. Pigem selles, et tulid oma solvavate väidetega lagedale. Tegelikult ei kannata foorumi formaat seda välja, mida sellise inimese kohta tegelikult öelda tahaks. :M
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas tony »

Sai kunagi Poolas koerte võistlustel käidud, sama mida Tädimaali juba kirjeldas. Seal võistlesid üheskoos taksid, poola hagijad, traathaarid, klaine münsterlanderid ja vene-euroopa laika. Kõigil koertel olid ühesugused reeglid, olenemata tõust. Eks iga peremees teadis eelnevalt mille peale välja läheb.
Mind paneb ikka imestama jürri suhtumine teistesse, ainuke tarkpea on tema, teised kõik on võhikud, madala IO tunnusega :VS :VS :VS jne. Äkki sa jürr peaksid kõigepealt peeglisse vaatama ja natuke selle asja üle järele mõtlema. Siin foorumis on teisigi koeramehi, kes kirjandust lugenud, mööda maailma võistlustel käinud, koerte psüholoogiaga tutvust teinud, kohtunike koolitusel käinud jne. Kui oled mees, siis võta väljakutse vastu ja tee see võistlus ära. Nagu soovitasin, võtke aluseks praegused seaaia eeskirjad, küll Aivo juba teab millest jutt käib. Ja jäta juba see parameetrite võrlus ning las jääda ka sinnapaike see ülemine- ja alumine haistmine. Ega siis kokkuvõtteks tulemus polegi kõige tähtsam, ikka osavõtt, seltskond ja (b)
jyri

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas jyri »

Osavõtu ja seltskonna nimel olen nõus tulema,nagu öeldud.Aga võistlema(ehk 200m pealt võrdlema sileraudset ja vinti) ei hakka.Aivoga räägitud,lubab isegi mu mõlemad korraga sisse lasta ,kui tahtmist on,aga ka tema(paistab et siin niimõnegi jaoks lisaks minule autoriteet )ei näe moodust,kuidas võrrelda peatavat koera ajava koeraga.Punktid ei ütle ju tegelikult midagist.Lugenud ja kogenud koeramehi on Eestis ja foorumis tõesti palju,ainult et nad ei võta sõna,lasevad teistel "targutada",kes küll on käinud,aga kas sellest ka õppinud? :M .
Pange aeg paika olge tulijad-minul sõita kõigest 45 min!
Kasutaja avatar
sooviku
Postitusi: 2291
Liitunud: R Nov 19, 2004 7:22 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas sooviku »

jyri kirjutas:Terjeritest(minu skaala järgi muuseas omadustelt järgmine peale laikat Eesti oludes vähemasti minu jahipidamisviiside tarbeks!)pole me juttu üldse teinud.


:D Hakka või Jyri poole üle minema.
Naine võib olla,koer peab olema!
jyri

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas jyri »

Äkki sähvatas.Palun parandage,kui eksin.Aga ma pole üheski postituses halvustanud takse või teise tõuge-ma olen halvustanud takside peremehi.Omadele kogemustele toetudes.Nii on lood!
andrus
Postitusi: 2800
Liitunud: R Veebr 27, 2004 8:45 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas andrus »

Pane nüüd Jyri kiiver pähe......kohe hakkad saama. :lol: :lol:
jahismurf
tädimaali
Postitusi: 104
Liitunud: N Mär 31, 2005 3:28 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas tädimaali »

Siit annaks välja väänata ehk ühe mõttetu jõukatsumise veel, kuna laika on ainuke, kes ülemist haistmist kasutab (ka mainitud verejäljel) jne - laika vs linnukoer, tedre või metsise peal ...
tony
Postitusi: 1148
Liitunud: P Dets 26, 2004 1:41 pm

Re: Põdra- ja metsseakatse juhendid

Postitus Postitas tony »

[quote="jyri"].......Lugenud ja kogenud koeramehi on Eestis ja foorumis tõesti palju,ainult et nad ei võta sõna,lasevad teistel "targutada",kes küll on käinud,aga kas sellest ka õppinud?......


Väga tabavalt oled ennast siin iseloomustanud (y)
Vasta