
Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Siin on küll pikk teema jahinugadest, aga nende universaalsete asjadega on nagu on. Rääkides teadjamate meestega, väidetakse suht üheselt, et jahinoaga saab küll kuidagi robustselt selle töö ära teha, aga õige on ikka sedasi, et iga asja jaoks oma riist ehk siis kondistamiseks/lihalõikuseks oma nuga, mis selleks mõeldud. Mida keegid sellest teavad ja kasutavad? Millised on kogemused? Eks ole nüsitud ka, tahaks juba paremini. 

Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Loogiline ta on, et iga operatsiooni jaoks peaks olema oma kindel nuga. Kuna õhtul ootab põdravasika kondistamine ees, siis just mõtlesin millise noaga parem oleks
Lihalõikuseks kasutan paksu teraga koka üldnuga. Kondistamiseks aga olen müügil netis näinud, kuid käes ei ole hoidnud. Pildi järgi tundub täiesti tavaline nuga olevat. Ise olen köögis kondistanud ka koka üldnoaga (sellel pikk tera ning otsaga saab piki konti näiteks tagakintsust kenasti kondi välja opereerida. Käes hoidmiseks aga ei ole kõige mugavam, sest käepide muutub lihaga kokkupuutel libedaks ning tera ots nüriks vastu konti minnes üsna ruttu.
Kunagi pakuti nn. lihakombinaadi kondistaja kasutatud nuga, kuid selle hind oli ulmeline.
Kui mälu ei peta, siis oli ka foorumis vist miskil ajal teemaks uluki rümba töötlemise õppepäeva korraldamine. Mõttest aga edasi kahjuks asi vist ei edenenud.

Lihalõikuseks kasutan paksu teraga koka üldnuga. Kondistamiseks aga olen müügil netis näinud, kuid käes ei ole hoidnud. Pildi järgi tundub täiesti tavaline nuga olevat. Ise olen köögis kondistanud ka koka üldnoaga (sellel pikk tera ning otsaga saab piki konti näiteks tagakintsust kenasti kondi välja opereerida. Käes hoidmiseks aga ei ole kõige mugavam, sest käepide muutub lihaga kokkupuutel libedaks ning tera ots nüriks vastu konti minnes üsna ruttu.
Kunagi pakuti nn. lihakombinaadi kondistaja kasutatud nuga, kuid selle hind oli ulmeline.
Kui mälu ei peta, siis oli ka foorumis vist miskil ajal teemaks uluki rümba töötlemise õppepäeva korraldamine. Mõttest aga edasi kahjuks asi vist ei edenenud.
ikka lõbusalt
-
- Postitusi: 1354
- Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Kasutan Viktorinox-i kondistusnuga. Meenutab kujult kalafileerimise oma aga on suts laiema/jämmema teraga. Olen väga rahul. Maksis "hallil eesti ajal" ca 325.- krooni.
Üldine kokanuga opn kah Viktorinoks aga kondistamise oma on mugavam. Kui aga läheb juba praetükkide/viilude lõikamiseks siis on üldine kokanuga etem.
Üldine kokanuga opn kah Viktorinoks aga kondistamise oma on mugavam. Kui aga läheb juba praetükkide/viilude lõikamiseks siis on üldine kokanuga etem.
-
- Postitusi: 1354
- Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Seda ka veel, et terav võiks olla. Isegi hea nuga ei võta kui nüri on. 

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Segaseks teeb asjaolu veel see, et kui kondistusnugasid vaadata, siis on neid jäiga, poolpainduva ja painduva teraga ja sirge ja kõvera teraga ja lühikesi ja pikki. Mis mille jeoks hea?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
-
- Postitusi: 2633
- Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
kakuke kirjutas:Segaseks teeb asjaolu veel see, et kui kondistusnugasid vaadata, siis on neid jäiga, poolpainduva ja painduva teraga ja sirge ja kõvera teraga ja lühikesi ja pikki. Mis mille jeoks hea?
Painduvaga saad ümber nurga kondistada. Elementaarne ju

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Et poolpainduvaga kuni täisnurga taha ja painduvaga suisa teravnurga taha? Ma jälle imestan, mida see rajakas söönud, et nii tark on. 

Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
-
- Postitusi: 85
- Liitunud: K Mär 10, 2010 2:55 pm
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Joosep Käba kirjutas:Seda ka veel, et terav võiks olla. Isegi hea nuga ei võta kui nüri on.
Nüril ja teraval noal pole muud vahet kui nürile noale tuleb tugevamalt peale vajutada

Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Eks ta rohkem nagu "mängu ilu" teema ole. Elukutselistel vajalik, et maksimaalse kiirusega ja võimalikult ökonoomselt (aja, energia suhtes) edukalt liha ette valmistada. Kuigi tavalisel jahimehel vaevalt, et suuri koguseid ja kogu päeva lõikuda tuleb, võib iga huviline pidevalt oma võtteid lihvida ja lõpuks end enneolematutesse osavus-kõrgustesse mediteerida. Selleks võib leida sobivaid kursusi - nt. http://www.frenchculinary.com/courses/n ... fe_skills/
või videosid
http://www.youtube.com/watch?v=roX3oZQxqGs (see küll kala kallal näidatav)
märksõnaks on "debone" või "deboning"
Ise ühinen Joosepi arvamusega, et Victorinoxi kondistusnuga (väheke kaares) on kondi välja lõikamisel hea, aga viiludeks lõikuda on parem sirgema ja laiema koka üldnoaga. Ega seda spetsnugade kättesaadavust ja valikut meil ju väga ka pole. Arvestama peab, et on nn. laiatarbe tase ja proffiomad. Nood viimased on hirmkallid (ju vast ka kvaliteetsed ja hästi mugavad) ja vaevalt, et tavainimese kööki satuvad. Victorinoxil on üle keskmise headusega tera, istub kätte ja on nõudepesumasinas pestav ja eks hinnagi poolest soodsam kui enamus sama kvaliteetse teraga jahinuge.
või videosid
http://www.youtube.com/watch?v=roX3oZQxqGs (see küll kala kallal näidatav)
märksõnaks on "debone" või "deboning"
Ise ühinen Joosepi arvamusega, et Victorinoxi kondistusnuga (väheke kaares) on kondi välja lõikamisel hea, aga viiludeks lõikuda on parem sirgema ja laiema koka üldnoaga. Ega seda spetsnugade kättesaadavust ja valikut meil ju väga ka pole. Arvestama peab, et on nn. laiatarbe tase ja proffiomad. Nood viimased on hirmkallid (ju vast ka kvaliteetsed ja hästi mugavad) ja vaevalt, et tavainimese kööki satuvad. Victorinoxil on üle keskmise headusega tera, istub kätte ja on nõudepesumasinas pestav ja eks hinnagi poolest soodsam kui enamus sama kvaliteetse teraga jahinuge.
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
ei soovita yhtegi nuga pesta nõudepesumasinas... mac teeb häid nuge.... global ka...
-
- Postitusi: 1354
- Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Minul on siuke. Lihakeha tükeldamisel ja kilede/soonte eemaldamisel nahastamise nuga kasutan ainult siis kui see on maha ununenud. Ei ole just väga painduva teraga, jupi jäigem ikka kui kala fileerimiseks mõeldu. Lihakeha töötlemisel on vaja vahel "vägisi" suunda anda noale. Olin kahe-vahel kui ostsin, praegu rahul et jäigem sai.
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Lihanugadest Rakvere lihakombinaadis
Nagu arvata on kasutatakse sealhullumoodi palju igatsugu nugasid. Läbi aegade on olnud tegija Victorinox - nuga väga hea selle ajani kui viiakse terameistri kätte kes käiaga hakkab uut nurka ette ajama. Saadakse küll heaks, aga ei pidanud enam see olema ( omal sama kogemus nende nugadega). Victorinoxi kõrval on tulnud tugevaks tegijaks Frost - samuti suurepärane nuga ja kannatab teritamist, igaljuhul teramees ja lõikus kiidab.
Siit võime teha järelduse , et saab hakkama ka kuni 7-8 Eurikut maksvate nugadega, võtad riiulist ja lõikad. Metsas võib tõesti ju ilus puss vööl kõikuda kui aksessuaar ja ka vajadusel soolika laskmise riist.
Nagu arvata on kasutatakse sealhullumoodi palju igatsugu nugasid. Läbi aegade on olnud tegija Victorinox - nuga väga hea selle ajani kui viiakse terameistri kätte kes käiaga hakkab uut nurka ette ajama. Saadakse küll heaks, aga ei pidanud enam see olema ( omal sama kogemus nende nugadega). Victorinoxi kõrval on tulnud tugevaks tegijaks Frost - samuti suurepärane nuga ja kannatab teritamist, igaljuhul teramees ja lõikus kiidab.
Siit võime teha järelduse , et saab hakkama ka kuni 7-8 Eurikut maksvate nugadega, võtad riiulist ja lõikad. Metsas võib tõesti ju ilus puss vööl kõikuda kui aksessuaar ja ka vajadusel soolika laskmise riist.
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
vallo kirjutas:Lihanugadest Rakvere lihakombinaadis
Victorinoxi kõrval on tulnud tugevaks tegijaks Frost - samuti suurepärane nuga ja kannatab teritamist, igaljuhul teramees ja lõikus kiidab.
Ostsin endale ka selle noa, hetkel küll rahul ja sain vist 6€ kätte.
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
Praegu kasutan Viktorinox`i ja Swibo`t kuid nutan taga Raadvad`i mis "jalad" alla võttis. Raadvad`iga sai ühe teritamisega põder nülitud, tükeldatud ja konditustatud, põdramullika rümba koputasid pikki selgroogu pooleks ja teral ei olnud häda midagi aga põdrahambaid kartis nii nagu teised teradki.
Re: Nuga kondistamiseks/lihalõikuseks
jaan juhus kirjutas:Joosep Käba kirjutas:Seda ka veel, et terav võiks olla. Isegi hea nuga ei võta kui nüri on.
Nüril ja teraval noal pole muud vahet kui nürile noale tuleb tugevamalt peale vajutada
...ja sellest johtuvalt saab nüri noaga väga lihtsalt sõrme lõigata

243win