Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Väikesed näpunäited koduseks vorstitegemiseks. Pole sellist toppimismasinat Eestis küll näinud aga paistab huvitav olema.
metsas on mõnus
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Sain proovida kuskil Põlvamaal vorstitsehhis tehtud põdraliha vorsti, kas keegi teab kes ja kus seal sellist teenust osutab, kg vorsti tegemise hind oli ca'2€. Vorstipakkuja ei pidanud mind vist sellise salajase info vääriliseks.
Aga vorst oli ilusa välimusega, pekitükid kenasti loetavad, struktuur mõnus ja maitse väga hea, piisavalt küüslauku jne. Üle tüki aja selline asjalik maitseelamus.
Karula vorst on selle masstootmisega nats devalveerunud, kuidagi taignase konsistentsiga ja kibe.
Grillvorstid ja singid on seal väga OK

Aga vorst oli ilusa välimusega, pekitükid kenasti loetavad, struktuur mõnus ja maitse väga hea, piisavalt küüslauku jne. Üle tüki aja selline asjalik maitseelamus.
Karula vorst on selle masstootmisega nats devalveerunud, kuidagi taignase konsistentsiga ja kibe.
Grillvorstid ja singid on seal väga OK

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Kurjam, link ununes
http://www.youtube.com/watch?v=d5fHQqg5yfA
http://www.youtube.com/watch?v=d5fHQqg5yfA
metsas on mõnus
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
arvatavalt ikka Arke elik Põlgaste lihatööstus, meie laseme ikka seal teha.koll kirjutas:Sain proovida kuskil Põlvamaal vorstitsehhis tehtud põdraliha vorsti, kas keegi teab kes ja kus seal sellist teenust osutab, kg vorsti tegemise hind oli ca'2€. ...
Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Pean Karni meeste kiituseks ütlema, et tõesti on hää vorst. Segus on klappi ja maitse om hüva.
Mõned vorstikad (tööstused, kui nii võib nimetada, kuid pole tahtmist isiklikuks minna) on küll sellised, et pole vahet, mis liha sinna viid ... ''lehma udara'' ja vürtsi maitse on liha maitsest üle, pole siis enam lugu, mis loomaga om tegu - kõik on ühe maitsega, olgu tegu kopra, kitse või suurema loomaga
.
Kui erinevad vorstid lahti lõikad ja kõrvuti paned, on värv ja konsistenski punktipealt sama, maitsest juba eespool jutt ...
Mõned vorstikad (tööstused, kui nii võib nimetada, kuid pole tahtmist isiklikuks minna) on küll sellised, et pole vahet, mis liha sinna viid ... ''lehma udara'' ja vürtsi maitse on liha maitsest üle, pole siis enam lugu, mis loomaga om tegu - kõik on ühe maitsega, olgu tegu kopra, kitse või suurema loomaga

Kui erinevad vorstid lahti lõikad ja kõrvuti paned, on värv ja konsistenski punktipealt sama, maitsest juba eespool jutt ...
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Sarvik kirjutas:Järeldus/sõnum : kui te saate 100 kg toormest 90 kg poolsuitsuvorsti võib olla tegu täiesti ausate vorstimeistritega
Kas ka siis, kui lihale pannakse juurde ca 20% pekki + muud sudrumudru?
Karula on jah hakanud mingit kibedat suitsu tegema vorstidele ja vorst suht pudrune.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
to kakuke: teksti kontekstis toorme all on silmas peetud liha ja pekki.
ja veel...mida rohkem pekki seda väiksem väljatulek kuna pekk ei seo vett
ja veel...mida rohkem pekki seda väiksem väljatulek kuna pekk ei seo vett
kärbes kirbule!
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Praktika tikubki olema, et väljatulek on väiksem, kui viidud liha, kuigi pekk koos muu mudruga läheb ka veel juurde.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
kakuke kirjutas:Praktika tikubki olema, et väljatulek on väiksem, kui viidud liha, kuigi pekk koos muu mudruga läheb ka veel juurde.
jah ja seda ma väidangi et sõltuvalt retseptist võib see olla täiesti aus business
kärbes kirbule!
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus




Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Põlva vorstimeister Raul 5065332. Saab ka sinke ja muud.
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
kaidojaht kirjutas:Põlva vorstimeister Raul 5065332. Saab ka sinke ja muud.
Lasin ka erinevatest lihadest tema (Lihapagar OÜ) juures teha. Soe soovitus, et kindlasti mainida, et fraktsioon lasta pigem peenem kui jämedakoelisem ja mina palusin ka natuke rohkem suitsu lisada (tuginedes siis esimesest satsist, kus vorst sai jämedakoelisem ja õrnema suitsuga). Muidu maitsed täitsa ok jah. Uurisin Raulilt ka konservi kohta, kuid kartis, et ei jõua sellel hooajal oma konservitehast tööle panna....kuid metsanotsu külmikus ootamas, et äkki ikka jõuab

Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
Siiamaani kogemused 1 vorstivabrikuga. Lastud teha umbes 400 kg vorsti. Väljatulek oli nii: viisin 96kg liha, lisati 19kg pekki, vorsti sain 100kg. Kui lasin pekki lisamata vorsti teha, sain 100kg liha kohta 85kg vorsti.
Re: Sooviksin lasta teha mõned vorstid - aga kus
P ole küll vorsti jutt aga küsiks sellise küsimuse.Kas keegi teab head singi tegijat Pärnu,Viljandi,Rapla kandis.Ärge siis mingeid kodus sussitajaid pakkuge,sai juba proovitud ja terve siga läks koertele kalli raha eest ja ka need sülitasid tahma nädal aega.Tahaks saada sellist head ja mahlast sinki nagu tehti Viiratsis.