tsiteerin:
Ma arvan, et selle ninade narmendamise probleem seisneb selles, et saabast tuleb korralikult määrida ja hooldada, samas seda kakuke teinud pole nagu ta viimati pajatas. Muidugi, kui ise ka nii tihedalt metsas ja jahis käiks, siis ka ei jõuaks. Kui meindli saapad ostad poest, siis öeldakse selgelt, et tuleb neid määrida põhimõtteliselt alati ennem metsa minekut, kui tahta et saapad säiliks kaua.
Siinkohal ma vaidleksin Olgerdile vastu - mina olen üritanud saapaid määrida alati peale aktiivset kasutust. Ennem pesen jooksva vee all puhtaks(soojal ajal kui õues vesi lahti lasen kohe surveveega voolikust muda ja sodi maha ka talla alt) ning seejärel toas spets vaha peale. Olgu selleks siis Nikvax, meindli hooldusvahend või mõne muu tootja gore jalatsi määre. Sellise "õpetuse" lugesin mina välja saabastega kaasas olnud hooldusjuhendist. Meindli enda sarjas kah miski eraldi puhastusvahend olemas, kuid ei ole seda kunagi ostnud. Vana kingsepp Jorr kah vist taolist määrimisviisi soovitanud. Nimelt nahk siis niiske ning määre imendub sügavamale ja paremini. Hiljem pühid üleliigse määrde kihi lapiga pealt maha (mina olen laisk ja jätan peale

). Tüütu ta on neid paelu lahti harutada, aga see võtab no 5 minutit vast kõige rohkem. Jah need nn. voldid on kah olemas aga saapad toimivad
See nn. vett eemaldav "sprei" minu arusaamise järgi kõlbab nende kangast jalatsite veekindluse suurendamiseks, sest moodustab miski õhukese kile riide pinnale, milline vett tõrjub. Näiteks Camel activi puhul on sprei OK ja kannatab ka näiteks autoparklas veelombist paduka ajal läbi jalutada.