Võtame vana teema ülesse

Kui tänane päev möödus autos süües, juues, telefoniga lobisedes ja magades, kuna noor norrakas otsustas taaskord põdrajahti pidada, tekkis mõte, et äkki krt peaks järgmine hooaeg proovima teha talle põdra katse. Võtsin siis nüüd katse juhendi lahti ja tekkis küsimus, kas katsel osalev koer peab olema varustatud gepsu, kaamera ja müramõõtjaga? Nimelt hinnatakse koera liikumiskiirust, otsingut laiuti ja sügavuti, hääle kuuldekaugust, kas liigub galopis, traavis või sammus. WTF??? Kuna tegemist on vabas looduses läbi viidava katsega, siis palun seletage mulle, kuidas on võimalik jälgida, kas koer liigub galopis või traavis? Kas koer peab olema niipalju aeglane, et kohtunik saaks järel joosta? Või peab katse läbi viima lageraie langil? Koer peab otsima ulatuslikult. Milline distants on ulatuslik ja milline mitte? Kui otsing on kitsas, lähevad punktid maha. Aga kui võtab kohe jälje ja paneb otse looma juurde. Kas selle eest võetakse ka siis punktid maha, kuna ei otsinud laiuti?
ulukile lähenedes ei
aeglusta koer käiku, vaid hakkab looma peale kohe haukuma. Mis moodi seda vabas looduses hinnata/kontrollida, kui koer on kaugel?
Koeral peab olema tugev, kaugele kostev hääl Milline distants on kauge? Hääle kostuvus sõltub temperatuurist, õhurõhust, metsa tüübist ja jumal teab millest veel.
Mina olen selles asjas täielik võhik ja andke andeks, kui väga lollid küsimused. Aga minu arust natukene palju ebamäärasust, mis annab kohtunikule võimaluse punkte jagada suht palju oma äranägemise järgi. Ma saan aru, et sellise katse puhul ei ole võimalik detailselt kriteeriume paika panna, aga ikkagi

OK, panen koerale ultrapointi kaela, näen ära, kuidas liigub, kui kiiresti liigub, kas haugub, kui kaua on haukunud, mitu haugatust minutis jne. Väiksema müramõõtja saab ka rihma külge pookida ja saab teada suurimad detsibellid ja keskmise. Aga kas ta nüüd seal liigub galopis või traavis, kas aeglustab enne ulukit käiku või ei...

Ainuke lahendus kaamera.