Füüsilised piirid
Füüsilised piirid
Minu väljaütlemine prillikandjatest jahimeeste kohta leidis võrdlemisi tormilist vastukaja. Kui lubate ,siis täpsustan oma arvamust asjast. Mul ei ole midagi selle vastu, kui prillidega jahimees peab jahti koos teistega, aga ta peab suutma sihtida nii lahtise kui ka optilise sihikuga. Pole oluline milliseid abivahendeid ta kasutab. Ajujaht või seajaht, kus on oluline (üsna tihti) lahtise sihikuga relva kasutamine ei ole koht jahimehele kes sellega hakkama ei saa. Selline jahimees on lihtsalt ohtlik oma kaaslastele. Pole siis ime kui koer sea asemel tina saab. See, et meist suurem enamus (kaasa arvatud mina ise) aja möödudes muutub prillikandjaks ei ole mingi argument. Kui ikka ei näe kuhu lased, siis on paras aeg püss kappi panna. Mina olen sellisel arvamusel, kuid loen heameelega ka teiste põhjendatud arvamusi.
Ei saa Sinu jutust kahjuks aru. Ehk täpsustaksid kui millist moodi see prillikandjatega seotud on? Ühtemoodi kehvasti võivad näha nii prillidega kui ka prillideta inimesed. Kui nii siis tuleb lihtsalt silmaarsti poole pöörduda ja küll see siis vastavalt vajadusele ka tugevamad prillid välja kirjutab. Tean tegelikult ka tervet hulka nn. mitteprillikandjaid kes neid tõesti vajaks. Ja alati on võimalik laskmata jätta kui kahtled. 

Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Tegelikult mõtlesin ma oma jutuga ikka neid kes kehvasti näevad. Loogiline on ju ,et sellisel puhul kasutatakse prille või kontaktläätsi. Kui aga neist ka enam abi ei ole, siis on juba asi väga halb. Kui aga nägemispuudega jahimees jahil olles ei kasuta prille või kontaktläätsi ,siis tuleks ta küttide nimekirjast välja jätta. Las jookseb ajus, on ohutum.
kakuke kirjutas:...Kui nii siis tuleb lihtsalt silmaarsti poole pöörduda ja küll see siis vastavalt vajadusele ka tugevamad prillid välja kirjutab.
Näh, alati pole tegu prillide tugevuses. Ma nt näen prillidega seda silmaarsti tabelit üsna normaalselt, aga samas näen ühe silmaga vaadates neid väiksemaid kribulaid mingi varjuga, no umbes nagu telekal tekib mõnikord nõrga signaali puhul selline topeltkujutis. Ja kui siis lahtise sihikuga on vaja kolme punkti kokku viia, läheb pilt veidi uduseks. Samas sokku ja meest eristan üsna hästi ja üsna kaugelt

Jaht on kunst, mis nõuab ohvreid!
Kui arstlikust kontrollist jahimees läbi läks siis on tal ka seaduslik õigus kütt olla. Ma tean siin omal ühte sugulast kes peaks ka prille kandma, sest ta ei tee autot juhtides mehe ja naise vahet ning minu arust liikluses üsna ohtlik, põrutas kunagi metsateel kivi ots kuna ei näinud, ise istusin kõrval, väga vastik kogemus. Praegu püüan selle vennikese roolis olles mitte autosse ronida.
Arstlik kontroll ei määra midagi! See on rohkem lihtne rahateenimisvõimalus perearstile. Ime et nad neid tõendeid veel posti teel ei müü
Palju üldse meie hulgast on ideaalse nägemisega inimesi, kardan et väga paljud peaksid prille/läätsi kandma aga ei tee seda sest ei oska arvatagi et nende nägemine on nõrgenenud. Paljud on teist paari viimase aasta jooksul nägemist kontrollinud? Ega see nägemine nõrgene ühe päevaga et eile oli veel kotkasilm aga täna juba seda puud seal ei näe.

Palju üldse meie hulgast on ideaalse nägemisega inimesi, kardan et väga paljud peaksid prille/läätsi kandma aga ei tee seda sest ei oska arvatagi et nende nägemine on nõrgenenud. Paljud on teist paari viimase aasta jooksul nägemist kontrollinud? Ega see nägemine nõrgene ühe päevaga et eile oli veel kotkasilm aga täna juba seda puud seal ei näe.
Ka halb kogemus on kogemus!!!!!
No nii - jutt läks sellele, kellest jahil asja pole ja kellega on ohtlik koos jahti pidada. Prillid ei sega laskmist lahtise sihikuga, oma optika reguleeritakse ise peale. Küsimus on ju selles prillide märjaksminekus viletsa ilmaga. See segab aga eelkõige prillikandjat ennast- peab tihedamini klaase pühkima. Teoreetiliselt võttes ehk segab kedagi, kui tema kõrval prillikandja on ja ta tunnetab, et prillikandja pole ehk tema vääriline, aga ärgu käigu siis koos jahil. Individuaaljahti on palju ja seltskondi saab ka veidi valida. Ei ole näinud jahil, et see prillikandmine nüüd reaalseks probleemiks oleks- lasevad mehed hästi - mõned tunduvalt üle keskmise. Aga mõnda meest oma kõrvale ei taha, ja see on juba hoopis teistel põhjustel- närvilisus, lasketäpsus, ohutustehnikast mitte kinnipidamine.
Üks vanamees sai kuulsaks- tema ei armastanud kunagi ise lasta, alati köhatas ja tammus koha peal kui põder tuli- aga kotisuu oli alati ammuli kui lihajagamiseks läks. Kahju mul sellest lihatükist polnud, aga aru ma tast ei saanud. Ja siis tegi ta täieliku pärli. Agusalus oli hundijaht, huntide asukoht oli eelnevalt hundijahibrigaadi poolt kindlaks tehtud ja kuna territoorium oli niivõrd suur, et lippudega piirata ei õnnestunud, tehti ajujaht. Koos oli üle saja mehe. Olin ise kütiliinil. Päike paistis ja hunt tuli ilusasti välja maanteele ja seisis sellest mehest 15m kaugusele. Minu ja hundi vahel oli veel üks mees, muidu oleksin ise ka lasta proovinud. See vanamees ei lasknud, teine kõrvalolev mees ootas lasku ja jäi laskmisega hiljaks, ühesõnaga hunt lasti minema. Kuna üks teine hunt siiski kukkus, ei olnud mehed nii vihased. Selgus, et mehel polnud padruneidki rauas. Mis ta sinna seisma tuli, ma ei tea. Valetas esialgu, et oli tõrge, aga kuna tal padruneid endal kaasas polnud, laenas kellegi käest, aga sattus vale kaliiber, nii et ei saanudki õiged padrunid olla, see selgus hiljem. Mis südametunnistusega ta seal siis seisis tühja püssiga kui polnud valmis laskma? Vot sellised mehed ei tohiks ühisjahis püssi kätte võtta, käigu ajus püssita.
Olen ka nii mõndagi vanemat meest kuulnud ütlemas, et enam ei jõua teistega võidu käia, peab vist jahipileti ära andma- ise olnud eluaeg vägevad jahimehed. Mul on neist kahju, oleks liiga julm neilt jahipiletit ära võtta, las käivad ikka jõudumööda kus saavad. Kui enam üldse ühisjahis käia ei jaksa, saab pukis ju ikka passida, jõudumööda. Siin tuleb suhtuda teatud allahindlusega. Minu eelmine sektsiooni esimees kaotas silma ja pidas oma elu viimased aastad jahti ühe silmaga- ja lasi ka veel nii mõnegi põdra, kitse ja sea. Hing ei lubanud tal loobuda ja õige mees oli. Üks mees oli väga hea jahimees- oleks võinud kodus ilvesenahkadega seinu tapeetida- jäi lõpuks halvatusse- liikus ratastoolis Enne surma lasi veel mõne soku suvel- lasi end sõidutada metsaserva ja istus auto kõrval.
Keegi meist ei tea, mis meid ennast ootab, laseme neil vanematel meestel jahti pidada kui nende hing seda nõuab, siis ehk ei suhtuta kunagi ka meisse nii kriitiliselt.
Üks vanamees sai kuulsaks- tema ei armastanud kunagi ise lasta, alati köhatas ja tammus koha peal kui põder tuli- aga kotisuu oli alati ammuli kui lihajagamiseks läks. Kahju mul sellest lihatükist polnud, aga aru ma tast ei saanud. Ja siis tegi ta täieliku pärli. Agusalus oli hundijaht, huntide asukoht oli eelnevalt hundijahibrigaadi poolt kindlaks tehtud ja kuna territoorium oli niivõrd suur, et lippudega piirata ei õnnestunud, tehti ajujaht. Koos oli üle saja mehe. Olin ise kütiliinil. Päike paistis ja hunt tuli ilusasti välja maanteele ja seisis sellest mehest 15m kaugusele. Minu ja hundi vahel oli veel üks mees, muidu oleksin ise ka lasta proovinud. See vanamees ei lasknud, teine kõrvalolev mees ootas lasku ja jäi laskmisega hiljaks, ühesõnaga hunt lasti minema. Kuna üks teine hunt siiski kukkus, ei olnud mehed nii vihased. Selgus, et mehel polnud padruneidki rauas. Mis ta sinna seisma tuli, ma ei tea. Valetas esialgu, et oli tõrge, aga kuna tal padruneid endal kaasas polnud, laenas kellegi käest, aga sattus vale kaliiber, nii et ei saanudki õiged padrunid olla, see selgus hiljem. Mis südametunnistusega ta seal siis seisis tühja püssiga kui polnud valmis laskma? Vot sellised mehed ei tohiks ühisjahis püssi kätte võtta, käigu ajus püssita.
Olen ka nii mõndagi vanemat meest kuulnud ütlemas, et enam ei jõua teistega võidu käia, peab vist jahipileti ära andma- ise olnud eluaeg vägevad jahimehed. Mul on neist kahju, oleks liiga julm neilt jahipiletit ära võtta, las käivad ikka jõudumööda kus saavad. Kui enam üldse ühisjahis käia ei jaksa, saab pukis ju ikka passida, jõudumööda. Siin tuleb suhtuda teatud allahindlusega. Minu eelmine sektsiooni esimees kaotas silma ja pidas oma elu viimased aastad jahti ühe silmaga- ja lasi ka veel nii mõnegi põdra, kitse ja sea. Hing ei lubanud tal loobuda ja õige mees oli. Üks mees oli väga hea jahimees- oleks võinud kodus ilvesenahkadega seinu tapeetida- jäi lõpuks halvatusse- liikus ratastoolis Enne surma lasi veel mõne soku suvel- lasi end sõidutada metsaserva ja istus auto kõrval.
Keegi meist ei tea, mis meid ennast ootab, laseme neil vanematel meestel jahti pidada kui nende hing seda nõuab, siis ehk ei suhtuta kunagi ka meisse nii kriitiliselt.
Teder kirjutas:Olen ka nii mõndagi vanemat meest kuulnud ütlemas, et enam ei jõua teistega võidu käia, peab vist jahipileti ära andma- ise olnud eluaeg vägevad jahimehed. Mul on neist kahju, oleks liiga julm neilt jahipiletit ära võtta, las käivad ikka jõudumööda kus saavad. Kui enam üldse ühisjahis käia ei jaksa, saab pukis ju ikka passida, jõudumööda. Siin tuleb suhtuda teatud allahindlusega. Minu eelmine sektsiooni esimees kaotas silma ja pidas oma elu viimased aastad jahti ühe silmaga- ja lasi ka veel nii mõnegi põdra, kitse ja sea. Hing ei lubanud tal loobuda ja õige mees oli. Üks mees oli väga hea jahimees- oleks võinud kodus ilvesenahkadega seinu tapeetida- jäi lõpuks halvatusse- liikus ratastoolis Enne surma lasi veel mõne soku suvel- lasi end sõidutada metsaserva ja istus auto kõrval.
100% päri
Väga hästi kirjutatud.Selliste vanemate jahimeeste vastu ei ole kellelgi vist midagi. Aga kuidas te suhtute sellisesse vanemasse jahimehesse kes ajus käia ei jõua, silmanägemine ka töntsivõitu, laskmiskatse sai ka ainult tüütu lunimisega tehtud, aga ronib liini peal kõige magusamasse kohta ja seal üritab ka salaja veel suitsu teha. Jmelik ,et sead ja põdrad nagu teaks kus selline tohman seisab. Meil on selliseid 3-4 tükki. Poole jahipäeva pealt hakkab neil pudel ka veel ringi käima, nii et õhtuks on nad kenasti pehmed. Noori jahimehi on meil niigi vähe ja need kes on peavad suurema osa ajujahtidest ajus jooksma, sest vanemad seltsimehed ei jõua. No öelge kuidas saab sellistest vanadest lugu pidada?
Kehva laskja peale tuleb loom alati, see on raudne reegel ka meil.
Aga kõige vanem mes tükib meil ise ajju, peame teda ikka tagasi hoidma, et on nooremaidki mehi. Aga endavanuste ja nooremate seas on küll neid, kes ajju suure hädaga lähevad ja seal ka mööda teeserva jalutavad jne Seajahti, kus ilmad karmimad ja ports väiksem, ei jõua need mehed enamasti üldse.
Arvan, et asi pole nagu teema ütleb "füüsilistes piirides" vaid ikka vaimsetes - kui mehel on vaim kõva, siis suudab ta füüsilistest puudustest (enamasti) üle olla.
Aga kõige vanem mes tükib meil ise ajju, peame teda ikka tagasi hoidma, et on nooremaidki mehi. Aga endavanuste ja nooremate seas on küll neid, kes ajju suure hädaga lähevad ja seal ka mööda teeserva jalutavad jne Seajahti, kus ilmad karmimad ja ports väiksem, ei jõua need mehed enamasti üldse.
Arvan, et asi pole nagu teema ütleb "füüsilistes piirides" vaid ikka vaimsetes - kui mehel on vaim kõva, siis suudab ta füüsilistest puudustest (enamasti) üle olla.
Mehed , te panete kõik oma kibestumised ühte auku -AASTAD.Tean piisavalt 50 seid kes 30 se"kotti" pistavad.Rääkimata sellest kuidas seesama - VANA, aitas kord verisulis jahimehehakatise heatahtlikult rajale . Loodan, et need uhkustajad saavad kord sama mõõdupuuga.Mis puutub erinevatesse inimestesse- see on teine teema.