Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

Nipinupu kirjutas:[No jah, summuti teema üle võiks vaielda, aga see väike kaotus.

Arvamus summutist oli ju loogiline ja hästi põhjendatud. Ise pole summuti vastane, ega pooldaja. Lasketäpsuse suurendamise kohapealt ei oska sõna võtta, aga relva peaks suutma ka ilma summutita lasta. Et siis kui summutit pole või on keelatud, lasen mööda ja kui summuti küljes, siis pihta? Ja kui summuti pole lubatud, siis jahimeheks ei saagi hakata, kuna kardab pauku või tagasilööki, laseb mööda jne? Koera kõrvadele teeb pauk ilmselt kõike muud kui head. Koeri ka igasuguseid, enda koer tuleb paugu peale kohale ja ilmselt ei tunneks end häirituna, kui kuut lasketiirus oleks- aga see on puhas vedamine. Kas siis need mehed, kel summutit ei ole ja koer tuleb ulukiga ette, ei tohi pauku teha?
Messer
Postitusi: 225
Liitunud: T Nov 30, 2010 9:17 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Messer »

Mulle ka meeldib kui pauku tehakse ja koerad hauguvad - see on korraliku jahimelu üks osa.
Aga jahis paugu summutamise seaduslik luba võiks ka olla. Mitte kohustuslikus korras, vaid just ühe valikuna. Tiirus on see aktsepteeritud ja kas sellest on midagi halba sündinud :?: Lihviks seda seadust edasi.
Viimati muutis Messer, E Okt 01, 2012 8:35 pm, muudetud 1 kord kokku.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Et pauke(KE!) kuuldes on võimalik siis ettevaatlik olla :M Selleks ajaks ,kui paugu kaja kohale jõuab on kuul juba ammuilma oma hävitustöö teinud ja ega selle vindiga niiväga jahil pauke ei tekitata,paugutamine rohkem silerautse teema ja sellele ei kavatse ju keegi summutit paigaldada.Nood põhjendajad vististi pole elus ühtegi täiskaliibrilise summutit töös näinud ja seetõttu ei oska ka arvata kuidas asi toimib/pauku vähendab.Filmidest nähtud kogemus/illusioon võib siinkohal tõesti eksiarvamuseni viia.Kõige rohkem kumab ikka põhjendusest läbi see nõuka aegne kodaniku vastu usaldamatus (järsku keegi ikka kuskil......ja ustavad jõud ei kuulegi :wink: ),kuigi näiliselt püütakse rõhuda inimeste ohutusele.
Sellel kes ise ei oma summuti kogemust on selle plusse ,miinuseid veidi raske hinnata.Endal on olemas,aga jahile vedada ei viitsiks,liigne kolakas.Muidugi uuemad on juba väiksemad ja mugavamad.Sellise koera kes külge läheb tervise kohapealt oleks see hädavajalik,oma koera kõrvad olen suutnud ära rikkuda,aga sellest võib rääkida muus teemas.
Viimati muutis Ahto Kattai, E Okt 01, 2012 8:47 pm, muudetud 1 kord kokku.
Messer
Postitusi: 225
Liitunud: T Nov 30, 2010 9:17 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Messer »

Just. Usaldamatuse küsimus. Ei muud.
Kasutaja avatar
Ax1600
Postitusi: 414
Liitunud: E Nov 10, 2003 10:58 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ax1600 »

Ei ole mina näinud ühtegi summutit mis võtaks heli nagu filmides nähtud- kuuldud. Samas mingi tugevama heli ta siiski ära võtab. Näiteks kui vaja küttida elamise läheduses, siis minuarust oleks kaaskodanikule vähem häiriv just see kui õhtuvaikust ei häiri tugev lasuheli. Koerale kindlasti tervislikum summuti kasutamine jahis, eriti kui lastakse lühikestelt distantsidelt. Mehi kes laskmisel pea ära keeravad või silma kinni panevad on ka piisavalt ja põhjusest meil selge ülevaade. Mis puutub pättidesse, siis neil ammust kõik keelatud olemas. Pigem võiks seadus lubada, kuid kel ei sobi see ju alati võib ka kasutamata jätta. Kuigi pole summuti vastuväitega nõus aga siiski vähemalt mingi arusaadav vastuväide ministeeriumi poolt. Hakka või arvama, et mitte kõik pole amputeeritud ajukeraga Jaškad seal üleval.
Ahto Kattai
Postitusi: 2418
Liitunud: R Mär 12, 2004 8:41 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ahto Kattai »

Ax1600 kirjutas:Ei ole mina näinud ühtegi summutit mis võtaks heli nagu filmides nähtud- kuuldud. .

Vaat sellega on nii ,et võtab küll,aga selleks peab kuuli kiiruse vähendama alla helikiiruse (c 330 m/s) ja siis ei kõlba see moon enam jahipidamiseks! Summuti võtab ära gaaside tekitatud paugu kuuli väljumisel rauast.See litakas mis alles jääb on kuuli helikiiruse ületamisest tekkiv heli ,olenevalt kaliibrist ületab kuul helikiirust vähemalt 2-3 x,seega jääb alles veel paras litakas.Tagasilöök leevendub tänu suudmerõhu vähenemisele ja oleks minu teha siis üle 308 kaliibri peaks olema summuti v suudmekompensaator kohustuslik.Vot see oleks inimese tervise kaitsmise kohapealt õigustatud.
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kakuke »

Välek kirjutas:... Lasketäpsuse suurendamise kohapealt ei oska sõna võtta, aga relva peaks suutma ka ilma summutita lasta. Et siis kui summutit pole või on keelatud, lasen mööda ja kui summuti küljes, siis pihta? Ja kui summuti pole lubatud, siis jahimeheks ei saagi hakata, kuna kardab pauku või tagasilööki, laseb mööda jne? ...

Kas oled juhtunud vaatama lasketiirus, kuidas mehed lasevad? Ma alates sellest aastast võtan laskekatseid vastu ja ausalt öeldes olen jäänud kohe tõsiselt mõtlema, lihtsalt nii masendav on see üldpilt, ausõna, liialdamata.
Oli juhus proovida tiitus üht võõrast püssi kal 30-06, millel suudmekompensaator. Esimest pauku tehes ma kartsin seda relva (ütlen ausalt), aga teised paar pauku, mis tegin, liialdamata, minu enda relvaga, mis 308, ma laskmisel just tänu tagasilöögile sellist naudingut ei tunne. Ise oma käega peab kõik asjad järgi katsuma, kõrvaga kuulma ja silmaga vaatama. Liialdamata, lasin nagu väiksekaliibrilisega ja nüüd mõtlen, et tahaks endale ka.
Lasin kahe taksi vahelt just mägra, vindiga, kuna muud polnud. Minu enda koer peale pauku kiunatas, kuigi pauku üldse ei karda (käib minuga lasketiirus, kus paugutamist omajagu). Koer oli terve ja siis mõtlesin ise ka nende juhuste peale, kus tiirus taga pool olevast püssist on lastud ja kuidas see lööklaine ennast niitnud on, meeldiv see pole. Suudmekompensaatoriga oleks see muidugi veel hullem.
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
hundikütt
Postitusi: 1007
Liitunud: R Veebr 19, 2010 7:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas hundikütt »

Enne suurte jahtide algust sai võetud klubist keeluga liitunud kinnistute nimekiri.Üllatus oli suur.Pärnumaal keelustajate protsent pidi olema kõige suurem,oli vist17%,Meie 15000ha veidi üle 150ha.Seega 1%.Sai mõeldud,et kindlad keelajad on suured metsafirmad,kel ikka sadu hektareid meie jahimaast aga ei.Keelajateks paar üheksakümnendate metsaröövlit,kes tol ajal vanakestelt nende metsad saiaraha eest välja petsid ja siis lagedaks tegid.Suurimad tükid on 60 ja 50 ha.Lisaks siis veel mõned p...e lappide omanikud 2-6ha.Kõigil neil kinnistuil on aga üks ühine omadus.Kõik on tehtud üheksakümnendatel täielikult lagedaks,kasvanud täis lepa ja haava võsa,hooldamas pole seal käidud kordagi ja piirisihtidest ei maksa rääkidagi.Minule on igatahes selge,milliste inimestega on tegemist ja mida nad taotlevad.
Üllar Tamm
Postitusi: 894
Liitunud: N Okt 13, 2005 12:45 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Üllar Tamm »

Kõik Soome summutite tootjad on oma kodulehtedel toonud välja ka summutite tehnilised andmed.
Sealt võib lugeda, et summutid alandavad lasu heli 24-32 dB, sõltuvalt kaliibrist. Üldine eesmärk on saada lasu heli impulsslöök alla 140 dB, mida peetakse kuulmiskahjustuse tekkimise piiriks.

120- 140 dB lasu heli on veel piisav mütakas, et seda päris kaugelt kuulda. Seega tundub keeldumises toodud põhjendus salaküttimise soodustamisest küll kummaline :M

Kõik tootjad viitavad ka, et nende sumpsid täidavad EU-direktiivi 2003/10/EC seatud nõuded (140 Pa või 137 dB (C))
Keegi asjatundja võiks nimetatud direktiivi välja otsida ja kõigile arusaadavasse keelde tõlkida. Saaks ka teada, mida siis suured targad seal Brüsselis on ette kirjutanud :lol:
baddmann
Postitusi: 2830
Liitunud: E Nov 15, 2004 11:27 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas baddmann »

Viidatud direktiiv on töökeskkonna müranorme puudutav direktiiv.

Siseministeeriumi vastuväiteid helisummutile oligi oodata. Peab meeles pidama, et mitte veel niiväga ammu oli prefektuurides (tõsi, enne PPA ühendametkonna teket) veel kohati levinud komme vintraudse relva soetamiseks n.ö lubava kooskõlastuse esitamine jahiseltsi või -klubi poolt, kuigi Relvaseaduses sellist nõuet enam ammu-ammu sees ei olnud. Seega millest me siin ikka väga räägime, usaldamatus on võtmesõna. Võiks ju loota, et miilitsalik suhtumine on jäänud aegade ja/või idapiiri taha...

Samas peaks Siseministeerium järele mõtlema pigem selle üle: kas legaalse registreeritud jahitulirelva juurde helisummuti lubamine (mis tegelikkuses heli täielikult ikkagi ära ei summuta) on samavõrra argumenteeritult salaküttimist soodustav kui näiteks praegu piiramatus tsiviilkäibes lubatud vibude ja ambude kasutamine ? Nende puhul ei ole mingist märkimisväärsest helist lasuhetkel üldse juttugi, ometi ei seisa Siseministeerium millegipärast nende käibest kõrvaldamise taga. Ometi on lõikurotsikud ka Eestis saadaval (legaalselt ?) ning ka mitte eriti suure tõmbejõuga vibust/ammust on võimalik lendu saata nool, millega saab surmata kõiki jahiulukeid Eestis - surmamise efektiivsus on omaette teema.

Kusjuures selline vibu ega amb ei pea kuni kindla tõmbejõuni olema kuskil registreeritud, selle omajale ja ebaseaduslikule kasutajale (salakütile, pean antud hetkel silmas) ei ole esitatud mingeid koolituse jms nõudeid, tema tegevuse üle ei toimu mingit - ei ametkondlikku, ei ühiskondlikku - järelevalvet.

Seega olgugi, et Siseministeerium on oma arvamust andes vähemalt näinud vaeva mõtete kirjapanekuga, on kogu argumentatsioon siiski läbi kaalumata ja nagu ka teemas eespool mainitud, põhineb peamiselt sissejuurdunud usaldamatusel kodanike vastu. Kusjuures nende kodanike vastu, kes soovivad oma legaalsele tulirelvale juurde legaalset võimalust hoida selle kasutamisel veidi rohkem enda, kaasjahimeeste, teiste ühiskonnaliikmete ja ka jahikoerte kõrvakuulmist, tehes ise täiendav mitte eriti odav investeering ning hoides - miks mitte ka seda välja tuua - kokku tulevaste ravikulude pealt.

Lisamärkusena: tegelikkuses ei ole jahitulirelvade omanikud (a.k.a jahimehed) mitte kõige suurem seaduserikkujate kildkond Eestis. Kas me peaksime loomulikuks nõuet, et korduvate kiiruseületajate autode summutajatele rakendatakse nõuet, et põrinat peaks olema kaugemale kuulda - et siis on jalakäijal hea kaugelt eemale hoida, kui on kuulda, et rullnokk tuleb ? Tundub kuidagi absurdne, eksole ?

BM
Joosep Käba
Postitusi: 1354
Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Joosep Käba »

hundikütt kirjutas:Enne suurte jahtide algust sai võetud klubist keeluga liitunud kinnistute nimekiri.


No siis selles piirkonnas lihtsalt pole võibolla firmade omandusi. Pärnumaa muudes piirkondades aga oli ju hulgi firmade keelde. Tulevad ju Viljandi ja Pärnu korraldused ühised, mis kõigile näha (tunnen kaasa seltsidele kes ise korraldusi ei näe ja kusagil müstilises teadjate "klubis" :shock: käivad inforaasukesi korjamas).
Viljandimaal on ka keelu protsent suur. Meil siin ka agar EEML aktivist kohapeal olemas.
Pindalaliselt pole keelde kokku löönud. Ühel pisikesel 9000 ha-sel kesk endisi kehvi kolhoosipõlde oleval jahimaal on ca 50% või rohkem ajusid võimatu teha. Põdrajahi tulemusest on need ajud aga kohati kuni 80% andnud.
Ilmselt läheb ka KKA-sse miski aeg meilt kiri, et antud olukorras me ei saa tagada metsigade kohustusliku limiidi täitmist ja samuti on raskendatud põdra soolise stuktuuri jälgimine küttimisel, kui üldse miskit tabame.
sworbe
Postitusi: 55
Liitunud: N Mai 19, 2011 7:51 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas sworbe »

Ilmselt läheb ka KKA-sse miski aeg meilt kiri, et antud olukorras me ei saa tagada metsigade kohustusliku limiidi täitmist ja samuti on raskendatud põdra soolise stuktuuri jälgimine küttimisel, kui üldse miskit tabame.

Just! (y)
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Ats kirjutas:Siseministeeriumi seisukohad uue jahiseaduse suhtes:

http://ejs.ee/images/stories/ejs/jahiseadus_1.pdf


Kummaline on, et Siseministeerium (ega ka teised riigiasutused) ei ole välja toonud välja uue jahiseaduse vastuolu Põhiseaduse paragraf 12 ..
Kas siit võib järeldada, et .. Põhiseadus ei kehti enam .. või kehtib vastavalt ''huvigruppide'' soovidele ... :M
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

Kakukesele. Ikka olen vaadanud. Näinud ka laadimata relva katset, kus mees kargas juba enne, kui päästikut tõmbas ja lööknõel klõpsu tegi. Sellegipoolest arvan, et ainulahendus ei ole summuti. Ja veelkord, mul pole summuti poolt ega ka vastu midagi.
Vasta