Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Kasutaja avatar
Beretta
Postitusi: 1452
Liitunud: T Nov 25, 2003 4:47 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Beretta »

Neile maaomanikele, kes tõsimeelselt usuvad, et uluk mis on nende maal on nende oma, väike omadiõiguse kursus näidetega.
Mul on maakodu Pärnumaal, mille omandamise aluseks on ostmine(omandada võib ka näiteks pärimise, kinkimise etc teel). See maakodu on nn kinnisasi ehk ma ei saa teda lahti kaevata ja ära viia. Küll aga saan teostada seal oma tahet ehk omandiõigust- ehk vallata, kasutada ja käsutada seda vara iseseisvalt ning mul on õigus teha sellega kõiki tegusid, mis ei ole seadusega vastuolus.
Sügiseti astuvad sealt läbi kährikud, söövad mahakukkunud õunu ja situvad suhteliselt kindlasse kohta. Lisaks tulevad talvel jänesed, maiustavad õuna-ja ploomipuudega ja jälle situvad kõik kohad täis. Ostu-müügi lepingus kährikuid ja jäneseid kirjas ei olnud. Tegemist peaks olema maaomaniku loogika alusel minu vallasvaraga, noh et minu maal. Paraku saan teostada oma tahet ehk vallata, kasutada ja käsutada ainult nende tegevusest jäänud julkasid ja pabulaid. Nii et põdrapabulaid korjama- tublid maaomanikud. Sest loomi endaid te ei valda, kasuta ega käsuta.
Grumpy old man
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

No näed - asi ju kenasti paigas. Oleneb millisest otsast asjale vaadata - minu nägemuses järgi oled sa Beretta õnnega koos. Vaata millist hingehinda maksab tänapäeval sõnnik. Seda enam, et tegemist mahetootega :lol: . Pealegi on ulukid ju viisakad - jätavad sõnniku kenasti ühte kohta, et maaomanik ei peaks palju vaeva nägema :lol: . Vanasti toodi Soomest linnusõnniku graanuleid ning topiti lillepottidesse :lol: . Äriidee missugune :lol: .
Kui nüüd lõõpimine kõrvale jätta, siis Beretta jutt täiesti õige. Nagu olen mina ja ka paljud teised seda mõtet avaldanud - kõige hullemad omanikud on "uued omanikud" kes on oma varanatukese saanud kas pärandamise või siis alles hiljuti ostmise teel. Enne seda on elatud kuskil "Lasnamäe" korteris (ei ole halvustavalt mõeldud :oops: ) ning elust maal teavad ainult heal juhul juttude järgi. Põline hingelt maamees sellist jura üldreeglina suust välja ei aja. Mul üks sõbrast suurtalunik ütles metselajate kohta kenasti - "Nemad ka Issanda loomad - tahavad süüa nagu meiegi". Loomulikult on kahju kui nisupõllust on enamus maha tallatud. Selle mehe põllu ääres aga on patt sigu mitte passida :lol: .
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Välekile tänud vägagi teemakohase artikliviite eest.
Minu kreedo on olnud lihtne: “Armasta poliitikat enese sees, mitte ennast poliitikas”. Sedasi ütleb artikli autor ning selles peitub ju sootuks laiem ja sügavam mõte.
Aga mis selle Niittee kallal ikka võtta. :D Nii ju enamasti elu Eestis käibki, et põhimõtteliselt vahet pole, kas era või avalik. Ning veel parem, et avalik oleks era. Saab kõike teha palju kasumlikumalt, kui peaks olema aus eraettevõtja ilma sümbioosse suhestumiseta. Ja teadupärast peab era olema kas jube varakas või harva ka teadlik (sisemise sooviga), et avalikke huve teenima hakkaks. Turg avalikku huvi ikkagi ei reguleeri või mis, Niittee?
Ma jätkuvalt sügavalt kahtlen, kas erinevatest valikutest eramaalasele kinnistada mittekinnistuv asi (ehk uluk), on üldse sisuline arutelu. Ilmselt mitte. Mulle tundub, et mitte midagi jahinduse arengu seisukohalt ei muutuks. Selles mõttes, et ulukiressurss ei leia säästlikku kasutamist, samuti ei leia avalik huvi rahuldamist riigimaade jahivõimalusi kasutades ning teaduslik vaatenurk saab „sisse“ vaid teatud ideede realiseerimiseks. Ma ei näe ka võimalust, et tänane konnasilm - turismiäri – kuidagi reguleeruks või muutuks üks-kaks mõistlikumaks jahinduse osaks.
Eraomandus pole ju enam üksnes perekonna elupaik, mis katab toidab hinge ja vaimu, vaid üha enam mingisugune tootmisala, subjektiivne selline. Eraomanduse mõiste tegelikult oleks vaja uuesti lahti mõtestada. Lihtsalt „püha“ on ilmselgelt liiga vähe.
Ma pooldan ikkagi jahinduse olemasolu, kui vaba eneseteostust, elustiili loodusega kokkuelamisel ning kultuuri osa. Huvitav on tegelikult jälgida, kuidas järjest hävitatakse sellist isetoimimist mingitel absurdsetel ettekäänetel. Piisab siin mõelda metsavahtide või metsakorralduse institutsioonidele. Nüüd siis jahikorraldus ja sellega seonduv. Järelvalve ja tõene tegelikkus kaob. Ka inimese soov olla asjadega kursis. Isetoimivad süsteemid minuarust hoiavad paljusid muutujaid tasakaalus ning nende potentsiaali saab rakendada eriolukordades.
Mida ma näen ka jahiseltside (mtü-de) tasemel, on erinevate tasandite tekitamine. Eesmärgiks on rahaliselt kindlustada eksisteerimine, kuid ülejäänud asjad tuleks „teil enestel omavahel ise ära klaarida.“ Riigitasandil ju samuti. No kui riik loob taseme, et ta jahindusest korjab raha, kuid „saage ise hakkama“, siis on valesti. Variant a) lollus, variant b) ebapädevus, c) tahtmatus. Ma ei usu, et esindajad lollid ja ebapädevad on, pigem puudub tahe või on see teadlik kallutamine.
Ma pole suutnud seda „nokiat“ jahinduses välja mõelda ja pole ka näinud ringlemas erilisi ideid. Selge on aga see, et amortiseerunud lõbumaja seisundit ikka ei saa parandada kardinate väljavahetamisega :oops: . Teisalt äkki polegi võimalik mingisuguseid edumeelseid lahendusi välja mõelda ning praktikasse rakendada, kui eestvedajate motoks on „metsast saab võtta niipalju, kui seal on...“
Üks noorem jahimees hiljuti ohkas olukorra üle ja ütles: „Ma ei saa aru, kuhu ma sattunud olen!“
Ints
Postitusi: 17
Liitunud: N Okt 21, 2004 9:18 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ints »

Mul on selline tunne,et keegi on kangesti huvitatud maaomanike ja jahimeeste vahelisest konfliktist.
Selline artikkel siis jälle (lugege ka artikli kommentaare).

http://eestielu.delfi.ee/eesti/laanemaa/ridala/elu/maaomanik-keelan-kull-aga-jaht-kaib-ikka-otse-mu-sulelapse-korval.d?id=65203780
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

Täiesti seosetud ja segased kommentaarid ja artikkel pole summagi selgem. Mõttetu iba. Rohkem eesti rahva geenide tuleviku pärast mures- ei tea, mis saab ja kui halb juba hetkeolukord on. Sellistel kommaritel tulevad või on ju lapsed ka- kes on tõenäoliselt samasuguse suhtumise ja mõtlemisega :? Pees oleme oma rahva ja valitsusega ja saame otsa ka.
jyri

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas jyri »

Välek kirjutas:Pees oleme oma rahva ja valitsusega ja saame otsa ka.

Kui huntidele tundub, et nad on Pees, siis nad ristuvad koertega ja paari põlve pärast on jällegi täishuntide populatsioon taastatud. Nii ka eestlastega:saklastega- Pees, taanlastega-Pees, venelastega-Pees, rootslastega-Pees. Aga ikka ca. 1 million eestlast! Nii et "otsa saamist" pole alust oodata :D
Kasutaja avatar
duma
Postitusi: 523
Liitunud: N Mär 15, 2007 12:10 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas duma »

Tänane päeva tegi kergelt naljakaks paar telefonikõnet. nimelt seoses koolitööga tahtsin andmeid jahikeelualade kohta ha+ maaomanike arvu teada. Helistasin keskkonnaametisse, kus öeldi, et arvestust selle kohta ei peeta--teatakse ainult maakondlikul tasandil kus ja mis üksused keelu all on. Suunati EEML-i. helistasin ja vastati, et nemad sellist asja küll ei tea, sellise asja täpne ülevaade on EJS-il. Sinna helistades lubati infot anda!
Küsimus: kas tõesti on keelualad, mida meedias EEML-u poolt räägitakse umbkaudsed??
duo on parem
kakuke
Postitusi: 5754
Liitunud: E Sept 01, 2003 3:32 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas kakuke »

Huvitav, kas siis http://www.jahiseadus.ee lehte peab ka EJS üleval (seal on ikka väga konkreetsed numbrid)? :lol:
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Kasutaja avatar
duma
Postitusi: 523
Liitunud: N Mär 15, 2007 12:10 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas duma »

kakuke kirjutas:Huvitav, kas siis http://www.jahiseadus.ee lehte peab ka EJS üleval (seal on ikka väga konkreetsed numbrid)? :lol:


Tundub küll. Aga EEML-il peaks olema ka keelustajate nimekiri, mitte et ma seda tahaks aga maaomanike arvu tahaks lihtsalt teada, kuipaljud on aktsiooniga liitunud/keelustanud jahimaa.
duo on parem
achtung
Postitusi: 102
Liitunud: E Okt 19, 2009 7:31 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas achtung »

Aga Duma Sa võta nüüd pliiats kätte ja kirjuta tänastest seiklustest üks artikkel meediasse. Loodetavasti üks neis hälekandjatest selle artikli ikka ära trükib. Siis ehk saaks see tatistav üldsus vähe paremini teada kuidas need asjad tegelikult on. :M
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Reformvoodi oli mu lapsepõlve truu kaaslane asjaolude sunnil ... ainult, et selja võttis sinder valusaks, sest armastasin kõhuli magada :D

Nüüd olles samuti ''jahindusreformil'', mida vägisi ellu surutakse kitsa kildkonna poliitilise tahtega .. risti-põiki ees ''lõsutamas'' .. tuleb lihtsalt vana voodi jälle meelde :wink:
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
rajaleidja
Postitusi: 2633
Liitunud: R Okt 03, 2003 9:50 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas rajaleidja »

Täna oli siis riigikogus jahindus põgusalt teemaks. Tuleb hakata vist SDE poolt hääletama :)
http://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcom ... mm#pk11297
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Ministri vastused olid ikka tase. Kuna uue jahiseaduse kallal on palju tööd, kompromisse tehtud jmt, siis põhimõtteliselt tuleb kõigepealt seadus vastu võtta ja vot siis saame alles arutada ja vastata. Huvitav, mida siis järgmiseks "mõjutusvahendiks" välja käiakse, kui ikka seadus ei jõustu? Ei pkendata jahitunnistusi või relvalubasid ...? :D
Kasutaja avatar
hendrik
Postitusi: 890
Liitunud: R Veebr 04, 2005 10:33 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas hendrik »

aadu kadakas kirjutas:Ministri vastused olid ikka tase. Kuna uue jahiseaduse kallal on palju tööd, kompromisse tehtud jmt, siis põhimõtteliselt tuleb kõigepealt seadus vastu võtta ja vot siis saame alles arutada ja vastata. Huvitav, mida siis järgmiseks "mõjutusvahendiks" välja käiakse, kui ikka seadus ei jõustu? Ei pkendata jahitunnistusi või relvalubasid ...? :D


Kurb aga ilmselt midagi sellist tulemas olekski....
Vasta