Norma laetud poolmantelkuulid
-
Norma laetud poolmantelkuulid
Lasin ühe tuliuue Sauer 202 kal 308 Win (Optika uus Zeiss Diavari 3-12X56 punane rist, jalad Apel ) sisse ja üllatuslikult lasid Norma laetud 11,7g Nosler Partition ja Norma laetud 9,7 g Nosler Ballistic Tip 50 m pealt täpselt ühte auku! Huvitav, kas tehas timmibki kõik kuulid sõltumata kaalust nüüd ühte auku jooksma?
Kusjuures jah, siuke tunne on küll. Ise olen lasknud Norma Jaktmatch täismantliga, Vulkan ja Ballistic Tip ja minuarust enamvähem ühte nad kõik 100m pealt.
Mis mind samas hämmastas oli Vulcani maru kõva pauk ja tagasilöök, heameelega valiks midagi pehmemat suure looma jaoks, samas efektiivuses ei tahaks kaotada. Ballistic Tip mulle väga meeldis, täpne ja olematu tagasilöögiga. Kaupo, oskad midagi soovitada Norma valikust Ballistiv Tip kõrvale ?
Mis mind samas hämmastas oli Vulcani maru kõva pauk ja tagasilöök, heameelega valiks midagi pehmemat suure looma jaoks, samas efektiivuses ei tahaks kaotada. Ballistic Tip mulle väga meeldis, täpne ja olematu tagasilöögiga. Kaupo, oskad midagi soovitada Norma valikust Ballistiv Tip kõrvale ?
-
-
Kaupo, sa oled ju ise üks vähestest riigis, kes võiks sellele ammendava vastuse anda. Milles see fenomen ikkagi seisneb - kas relvas, optikas, selle jalgades või Norma kuulides. Ja see tõenäoliselt õige järeldus oleks endalgi huvitav kuulda!
Minu arust, ka arvestades väikest päästikumängu viga, olulised erinevused algavad kuskilt 200m lähedalt, kui kuulid on 9-10g ligi ja püss ikka väh. 100-120m peale sisse lastud. Mõni neist, kes hoolega ballistikatabeleid uurib, paneb mulle nüüd pommi! Teine asi on see, et 200m ei ole enam üldises mõistes jahiks aktsepteeritav laskemaa. Ma ikka praktilisest ja eelkõige jahis laskmisest räägin, nii halb või hea, kui see mul on.
Minu arust, ka arvestades väikest päästikumängu viga, olulised erinevused algavad kuskilt 200m lähedalt, kui kuulid on 9-10g ligi ja püss ikka väh. 100-120m peale sisse lastud. Mõni neist, kes hoolega ballistikatabeleid uurib, paneb mulle nüüd pommi! Teine asi on see, et 200m ei ole enam üldises mõistes jahiks aktsepteeritav laskemaa. Ma ikka praktilisest ja eelkõige jahis laskmisest räägin, nii halb või hea, kui see mul on.
-
Arvan, et ongi timmitud kõik kuulid ühte auku jooksma, jahimehel ei mingit muret, võta ja lase! Tegelikult on tähtsus ikka selles, et rootslased saaksid oma "jooksvat põtra" lasta täismantliga, Jaktmach`iga (ja seda nad nad lasevad enne põdrajahti ikka väga palju...) ja siis kohe ilma optikat kruttimata jahti minna.
alguses ,kui vint sai soetatud ,kandsin padrunitaskus kaasas 3-4 sorti kuule , praeguseks on sinna jäänud 9.7gr lapua mega poolmantel,miilega lasen kõik loomad ei ole mingit tarvidust lasta suurt põtra ühe kuuliga ja väikest teisega, lihast ja luust on nad kõik olgu ta suur või väike , algul otsisin ka täismantlit , mis poolmantliga ühte auku jookseks, aga loobusin ka sellest ,paar lastud rebast täismantliga ja nägin et tulemus sisuliselt sama mis poolmantliga lastes ,ühesõnaga kui kaliiber üle 222 pole vahet mis kuuliga väiksemat looma lasta , nahka nigunii ei saa , (ära loe et mega ainuõige on), kasutan megat sellepärast et lahkan aastas umbes sada suurulukit mis sellega lastud on ,reklaam missugune,lasen oma kuulid laadida originaalist natuke nõrgemad ,head pehmed paugud.
243win
-
Omal kogemus eelmisest nädalast Norma Vulcaniga. Lasin kitsetallele umbes 65-lt meetrilt kuklasse kõrvadest pisut allapoole. Kuul väljus nina pealt, väljumisava polnud oluliselt suurem sisenemisavast, pealuu muidugi kildudeks. Võibolla kitse pealuu ka liiga pehme selleks, et kuul täielikult laiali läheks. Muidugi liha sai hea puhas, kitse üles tõmmates jooksis veri ja ka ajud kenasti välja
Tagasilöök pehme, kuna püss on Benelli poolautomaat.

Komb. vene 7.62X54 lastud aastaid ja ka kasutatud erinevat moona. Praegune Norma 11,7 poolmantel raudselt parim sellele relvale. Lisaks kõigele suurematele lähiminevikus lastud loomadele lasin 260 sammu( 221 m kaardil ) pealt toelt rebase. Sihtisin turja peale ja kuul võttis mõlemad tagajalad reiest. Kukkumine ikka suht väike. Muidugi kõike juhtub....,aga kolm tunnistajat mõõtjat pidid asja tõdema.