PÕDRALIHAST:
Re: PÕDRALIHAST:
Jahimehe lihahautis
http://www.retsept.ee/index.php?lang=es ... 3&p_id=546
http://www.retsept.ee/index.php?lang=es ... 3&p_id=546
Re: PÕDRALIHAST:
Copy Linpeti kodulehelt
Soome põdraliharoog
Koostisosad: 1 kg purustatud põdraliha (külmutatud)
250 gr võid
250 gr vett
soola
pipart
Valmistamine: Ega seal suurt kunsti ei ole- purustatud põdraliha hautada vees ja võis valmis, maitsestada ning ongi valmis. Et roog huvitavam tuleks, võib lisada sibulat, maitserohelist ja muid köögivilju.
kehitasin tükk aega õlgu, et mis purustatud põdraliha, siis turgatas,
see ju poronkäristys Linnamäe moodi.
Soome põdraliharoog
Koostisosad: 1 kg purustatud põdraliha (külmutatud)
250 gr võid
250 gr vett
soola
pipart
Valmistamine: Ega seal suurt kunsti ei ole- purustatud põdraliha hautada vees ja võis valmis, maitsestada ning ongi valmis. Et roog huvitavam tuleks, võib lisada sibulat, maitserohelist ja muid köögivilju.
kehitasin tükk aega õlgu, et mis purustatud põdraliha, siis turgatas,

Grumpy old man
-
- Postitusi: 118
- Liitunud: T Aug 07, 2007 9:05 pm
Re: PÕDRALIHAST:
Soovitan proovida, endal tuli väga maitsev.
Re: PÕDRALIHAST:
Paneks ka ühe mõtte siia kirja (tegelikult saab seda kitsest või hirvest ka teha, üsna kindlasti aga seast). Ja seetõttu, et mul võib seda retsepti kunagi põdra teemal vaja minna, siis saab see siia
U kilone fileetükk pikkida kuivatatud ploomidega, pealt määrida küüslaugupipraga, kasutasin veel küüslaugu ja ürtidega lihamaitseainet ning vahemere ürdisegu (ehk siis, kuivatatud maitserohelisevalik, kuivatatud küüslauk, kööment jms). Lisaks sellele sinep ja jäme sool. Lasin lihal seista külmikus pool päeva.
Järgnevalt läks liha suurde küpsetuskotti, lisaks 500 g brokkolit, 3 varsselleri vart (lõikasin need 4ks), 10 pisikest küüslauku, koorimata kujul (poes müüdi migeid pisikesi suurte küüntega, samas, 4 tavalist küüslauku oleks vast sama hulk). 500 g värskeid shampinjone panin hulka (mõned hakkisid ära aga üldiselt pooleks või tervetena). Ja juurde kallasin 200 ml vahukoort. Ahjus oli toit vist paar tundi (see aeg sõltub looma vanusest ning liha eelnev laagerdamine ei tee paha).
Liha juurde valmistasin kastme ka: 200 ml hirvepuljongit (e siis lihapuljong, järgmises EJ-s tuleb retsept), kuna see partii sai mul soolasem, siis läks juurde sama palju vett ning 200 ml vahukoort. Tükeldasin sisse 50 g sinihallitusjuustu ning kuumutasin segu läbi. Kastme paksendamiseks soojendasin paar spl täit võid, segasin sellele jahu sisse (segu peab jääma suht kreemjalt pehme mitte taignane, viimane jääb kastmes tükki ning siis tuleb kaste veel läbi sõela ajada). Sellisel kujul lasin kastmel pakseneda.
Kes tahab veel ahjukartulit vms juurde teha, siis see võib abiks olla, ise ei hakanud silole väga rõhku panema, brokkoli ja küüslauk ajavad asja ära.

U kilone fileetükk pikkida kuivatatud ploomidega, pealt määrida küüslaugupipraga, kasutasin veel küüslaugu ja ürtidega lihamaitseainet ning vahemere ürdisegu (ehk siis, kuivatatud maitserohelisevalik, kuivatatud küüslauk, kööment jms). Lisaks sellele sinep ja jäme sool. Lasin lihal seista külmikus pool päeva.
Järgnevalt läks liha suurde küpsetuskotti, lisaks 500 g brokkolit, 3 varsselleri vart (lõikasin need 4ks), 10 pisikest küüslauku, koorimata kujul (poes müüdi migeid pisikesi suurte küüntega, samas, 4 tavalist küüslauku oleks vast sama hulk). 500 g värskeid shampinjone panin hulka (mõned hakkisid ära aga üldiselt pooleks või tervetena). Ja juurde kallasin 200 ml vahukoort. Ahjus oli toit vist paar tundi (see aeg sõltub looma vanusest ning liha eelnev laagerdamine ei tee paha).
Liha juurde valmistasin kastme ka: 200 ml hirvepuljongit (e siis lihapuljong, järgmises EJ-s tuleb retsept), kuna see partii sai mul soolasem, siis läks juurde sama palju vett ning 200 ml vahukoort. Tükeldasin sisse 50 g sinihallitusjuustu ning kuumutasin segu läbi. Kastme paksendamiseks soojendasin paar spl täit võid, segasin sellele jahu sisse (segu peab jääma suht kreemjalt pehme mitte taignane, viimane jääb kastmes tükki ning siis tuleb kaste veel läbi sõela ajada). Sellisel kujul lasin kastmel pakseneda.
Kes tahab veel ahjukartulit vms juurde teha, siis see võib abiks olla, ise ei hakanud silole väga rõhku panema, brokkoli ja küüslauk ajavad asja ära.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: PÕDRALIHAST:
Paneks siis kah ühe retsepti
Parima roa saab kui lihal lasta eelnevalt laagerduda!!!Põdra sise- või välisfileest lõigata umbes 1,5cm viilud ja pannile.Pann eelnevalt kuumaks ja lisada õli ning taluvõid vahekorras 1:1.Liha pannile ja praadida mõlemalt poolt mõni minut,nii et liha saaks pruun,samas jälle jääks seest medium.Nüüd veel maitsestada soola ja purustatud m.pipraga ning valmis ta ongi.Süüa soojalt.Lisandid jäägu igaühe enda fantaasiaks.Siiani isegi naised-lapsed kiitnud,meestest rääkimata.

Parima roa saab kui lihal lasta eelnevalt laagerduda!!!Põdra sise- või välisfileest lõigata umbes 1,5cm viilud ja pannile.Pann eelnevalt kuumaks ja lisada õli ning taluvõid vahekorras 1:1.Liha pannile ja praadida mõlemalt poolt mõni minut,nii et liha saaks pruun,samas jälle jääks seest medium.Nüüd veel maitsestada soola ja purustatud m.pipraga ning valmis ta ongi.Süüa soojalt.Lisandid jäägu igaühe enda fantaasiaks.Siiani isegi naised-lapsed kiitnud,meestest rääkimata.
-
- Postitusi: 1354
- Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am
Re: PÕDRALIHAST:
Eelmine sügis tegin samamoodi. Kellegi foorumlase soovituse peale, niikaua võiks hoida kui ise arvad et nüüd on liha pees.
Lõikasin paksud viilud ja lasin ca +5 juures seista vist mingi nädala. Läksid imelikuks mustaks ja no ei näind hea välja. Sool-pipar-kuum pann ja asi super. Põdraliha pehme nigu naksti. Külalistele seletasin tehnoloogiat peale sööki.
Oleks teand, et nii hea tuleb välja oleks enne sööki rääkind. 
Lõikasin paksud viilud ja lasin ca +5 juures seista vist mingi nädala. Läksid imelikuks mustaks ja no ei näind hea välja. Sool-pipar-kuum pann ja asi super. Põdraliha pehme nigu naksti. Külalistele seletasin tehnoloogiat peale sööki.


Re: PÕDRALIHAST:
Ma ise tegin põtra nii 3+3 minutit. Enne määrisin ka mingi ürtidega lihamaitseaine ja sinepiga kokku (soola panin siis kui lihal esimene 3 minutit pannil veedetud). Liha tegin enne vist u 1 cm paksudeks viiludeks, nendele viiludele panin pärast pannivooru peale sellise möksi - kokku segada 50 g võid, peotäis hakitud peterselli, sinihallitusjuustu, riivjuustu. See segu lihaviilule peale ning praeahju, seal tigedat kuumust pealt ning kohe taldrikule ja söömiseks. Selgus, et viilud oleks võinud olla tibakene paksemad, mulle meeldib ka selline rare või medium variant, 4 minutit ahju küpsetas liha läbi.
Nagu aru saada, suht sarnase maitse ja komponentide kasutusega retseptid, aga tulemus üsna erinev
Kitseliste seljafilee on ka päris abiks asi sama asja tegemisel. Idamaine vürtsisegu ja pisike herbert otsa (tikuga tuld peale) ning saab vägeva mahlase asja koos ürdise-vürtsise kastmega.
Nagu aru saada, suht sarnase maitse ja komponentide kasutusega retseptid, aga tulemus üsna erinev

Kitseliste seljafilee on ka päris abiks asi sama asja tegemisel. Idamaine vürtsisegu ja pisike herbert otsa (tikuga tuld peale) ning saab vägeva mahlase asja koos ürdise-vürtsise kastmega.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: PÕDRALIHAST:
Tere,
proovisin ka põdraliha küpsetamise ära esimest korda - siiamaani olen selle sokutanud kellegi teise kaela. Midagi olen jahikaaslastelt kuulnud ja midagi ka retseptidest lugenud. Mina siis tegin nii:
mäkerdasin liha kokku soola, pipra (viie pipra segu) ja sinepiga (Felixi mingisugune seemnetega sinep) ja lasin 24h külmkapis seista. Peale seda panin siis liha kaanega ahjupotti, katsin selle nii sendipaksuste suitsusea põse viiludega, viskasin hulka 4 pooleks lõigatud sibulat, vist 6 küüslauguküünt, paar kulbitäit vasikapuljongit ja läks 250 kraadisesse ahju. 10 minuti pärast keerasin ahju 170 peale ning 2 tunni pärast ta valmis oligi. Liha sai väga pehme, küll soolane (seda saab siis järgmine kord timmida), seapõsk sulas suus, leemest tuli kaste (kahjuks ei viitsinud keldrist kartuleid tuua). Kõrvale tegin siis tomatisalati, kuhu panin tükeldatud tomatit, purustatud näkileiba, suitsusinki (oli kapis üle), tilli, kodujuustu, tilk veiniäädikat, soola, pipart. Kõht sai täis, meel hea, naine rahul ja järgmine kord proovin põtra küpsetada toa ahjus.
Ahjaa - laagerdunud lihaga tegemist pole - 5 päeva tagasi lastud vasikas oli.
proovisin ka põdraliha küpsetamise ära esimest korda - siiamaani olen selle sokutanud kellegi teise kaela. Midagi olen jahikaaslastelt kuulnud ja midagi ka retseptidest lugenud. Mina siis tegin nii:
mäkerdasin liha kokku soola, pipra (viie pipra segu) ja sinepiga (Felixi mingisugune seemnetega sinep) ja lasin 24h külmkapis seista. Peale seda panin siis liha kaanega ahjupotti, katsin selle nii sendipaksuste suitsusea põse viiludega, viskasin hulka 4 pooleks lõigatud sibulat, vist 6 küüslauguküünt, paar kulbitäit vasikapuljongit ja läks 250 kraadisesse ahju. 10 minuti pärast keerasin ahju 170 peale ning 2 tunni pärast ta valmis oligi. Liha sai väga pehme, küll soolane (seda saab siis järgmine kord timmida), seapõsk sulas suus, leemest tuli kaste (kahjuks ei viitsinud keldrist kartuleid tuua). Kõrvale tegin siis tomatisalati, kuhu panin tükeldatud tomatit, purustatud näkileiba, suitsusinki (oli kapis üle), tilli, kodujuustu, tilk veiniäädikat, soola, pipart. Kõht sai täis, meel hea, naine rahul ja järgmine kord proovin põtra küpsetada toa ahjus.
Ahjaa - laagerdunud lihaga tegemist pole - 5 päeva tagasi lastud vasikas oli.
Re: PÕDRALIHAST:
Egas koguaeg pole aega laagerdada lasta, sisefileest nii kuni 1cm viilud, pann õliga tulele ja kuumaks, nii 20-30 sekuntit mõlemalt poolt praadida, sool, pipar peale ja valmis ta ongi, seest ilus punane.
Pole looma, pole probleemi!
Re: PÕDRALIHAST:
Indrek_I kirjutas:
Ahjaa - laagerdunud lihaga tegemist pole - 5 päeva tagasi lastud vasikas oli.
5 päeva tagasi lastud loom = 5 päeva laagerdunud loom? St, et kui see liha seisab ka niisama külmikus, siis on ka see laagerdumine. Kui sa panid liha kohe pärast jahti maitseainetega külmikusse, siis on see ikkagi ka peaaegu ööpäev laagerdumist (hea küll, jahtumist ja maitsestumist, aga miskit sinna kanti ikka). Vasikas ei pruugi kauem tahtagi.
Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Re: PÕDRALIHAST:
Justnimelt- vasikas niigi pehme ja õrn. Ise tegin peale laupäevast edukat jahti pühapäeval värsketest vasikatükkidest (need mis kiledest puhastamisest üle jäid - sellised väiksemad praeks mittesobivad siilakad) korraliku vormis ahjuprae. Seda olen vist siin kuskil ka juba kirjutanud Ago majoneesiga põdraliha nime all.
Kordan siis üle- väikesed nagu guljaši tükid ahjuvormi (vorm alt hästi vähese toiduõliga kokku), seejärel kihile peale maitseined vastavalt soovile- endale meeldib 5 pipra segu ja tsipa soola. Seejärel majoneesi kiht peale. Nii ladusin 3 kihti ja edasi 230 kraadini soojendatud ahju. 30 minuti pärast särises kõik kenasti. Keerasin kuumuse 170 peale ja puistasin vormi peale riivitud juustu kihi. Edasi veel ca 40 minutit ja valmis. Liha kenasti mahlane ja pehme, juustul kena pruunikas-kollane kiht peal. Keedetud juurikad taldrikule lisandiks ja
tuli kah juurde võtta.
Kordan siis üle- väikesed nagu guljaši tükid ahjuvormi (vorm alt hästi vähese toiduõliga kokku), seejärel kihile peale maitseined vastavalt soovile- endale meeldib 5 pipra segu ja tsipa soola. Seejärel majoneesi kiht peale. Nii ladusin 3 kihti ja edasi 230 kraadini soojendatud ahju. 30 minuti pärast särises kõik kenasti. Keerasin kuumuse 170 peale ja puistasin vormi peale riivitud juustu kihi. Edasi veel ca 40 minutit ja valmis. Liha kenasti mahlane ja pehme, juustul kena pruunikas-kollane kiht peal. Keedetud juurikad taldrikule lisandiks ja

ikka lõbusalt
Re: PÕDRALIHAST:
Indrek_I kirjutas: Mina siis tegin nii: mäkerdasin liha
Saareste järgi: Rikkusin liha.... PRRRRRR!
Grumpy old man
-
- Postitusi: 1354
- Liitunud: E Okt 18, 2004 9:57 am
Re: PÕDRALIHAST:
aivar00 kirjutas:Kordan siis üle- väikesed nagu guljaši tükid ahjuvormi (vorm alt hästi vähese toiduõliga kokku), seejärel kihile peale maitseined vastavalt soovile- endale meeldib 5 pipra segu ja tsipa soola. Seejärel majoneesi kiht peale. Nii ladusin 3 kihti ja edasi 230 kraadini soojendatud ahju.
Ma ka nii teind. Lisaks majoneesile kahe kihi vahele veel sibulirattaid.
-
- Postitusi: 576
- Liitunud: E Okt 27, 2008 7:02 pm
Re: PÕDRALIHAST:
Kogemusest-metslooma liha tuleks alati ennem suurt hauatmist-valmistamist pruunistada, siis vastavalt retseptile-soovile ahjupotti, pannile jm hauduma. ka kintsud alati esmalt pruunistada...Samuti ei tee paha ennem kasvõi piprasegus külmas lasta laagerdada.Soola lisan lõpupoole, valmistamise käigus.