Ei ole jahimees
Ei ole jahimees
Tere ! Teil siin kena kodulehekülg. Otsisin netist sõna autoklaav ja jõudsin siia. Põtra pole lasknud, metssigu olen näinud telekas, aga kodus on pull ja sead jne. Meil oli kah kunagi autoklaav aga sai kellelgi ära antud ja nüüd seda enam pole. Te siin targad inimesed kõik koos: kas ilma autoklaavita ei saagi kuidagi moodi lihakonservi teha. Näiteks veisest ja seast ???
Ette tänades Lemmi
Ette tänades Lemmi
Miks ei peaks saama. Saab ikka. Vaata seda teemat näiteks
http://www.marandi.fie.ee/foorum/viewtopic.php?t=70
http://www.marandi.fie.ee/foorum/viewtopic.php?t=70
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Eks see konservi tegemine nökerdamine ole aga olen ise teinud nii mets, kui ka kodulooma. Retsept järgmine: 350 grammise karbi peale 3-5 tera pipart, 1 tera vürtsi, üks väiksem loorbelileht, muskaati kui on soovi ja soola tavaline teelusikatäis ilma kuhjata lusika servaga tasa. Sool olnud peenike. Peale kallanud seakamarast keedetud puljongi. Siis kaan peale ja potti keema. 3,5 - 4 tundi keeta ja siis külma vette jahtuma. Liha olen muidugi ennem kuumas vees veidi kupatanud, et suurem veri välja tuleks. Koduloom on otse karpi läinud. Liha lõikan parajateks väikesteks tükkideks. Tüki suurus maitse asi. Täiuslik maitse tuleb juurde umbes nädala pärast. Aga proovitud kah kohe. Siis vürtsid ei ole veel maitset korralikult andnud.
ikka lõbusalt
potis liha?
aivar00- mitu küsimust kohe:
0. Maitsestamisega olen päri. Maitseasi.
1. 350 gr kapr- see ikka kinnivaltsitud plekivärk?
2. Seakamarapuljong? palju kamarat ja palju mida?
3. Kas siukest keedutehnoloogiat kasutades saaks ärakasutada ka neid müügivõrgusolevaid keeratavakaanega purke? Rõhku nigu pole ju?
0. Maitsestamisega olen päri. Maitseasi.
1. 350 gr kapr- see ikka kinnivaltsitud plekivärk?
2. Seakamarapuljong? palju kamarat ja palju mida?
3. Kas siukest keedutehnoloogiat kasutades saaks ärakasutada ka neid müügivõrgusolevaid keeratavakaanega purke? Rõhku nigu pole ju?
tsuks nigu ma olen...
Re: potis liha?
tsuks kirjutas:aivar00- mitu küsimust kohe:
Loen ma siin ja muudkui imestan. No mida Sa tsuks siin klaavimist uurid? Sa ju niikuinii looma ei saa või uurid Sa igaks juhuks, et kui kunagi trehvab või on asi hoopis Sinu postituse hilises kellaajas?
Kahtluse korral jäta sõrm sirgeks !!!
Raamatukeses "Jahimehe köök" õpetab Peeter Kard konserve kiirkeetjas (survepott või kuidas keegi nimetab) tegema.Säilivusaeg mitte nii pikk,aga asja ajab ära.
Tehakse ka lihtsalt suures pajas.Liha karpi,kaas peale ja patta,pada lõkkele ja keema.Keetmise aeg tunde järgi,kui arvad,et valmis,siis ongi valmis
.Pole veel keegi toidumürgitust saanud
.
Tehakse ka lihtsalt suures pajas.Liha karpi,kaas peale ja patta,pada lõkkele ja keema.Keetmise aeg tunde järgi,kui arvad,et valmis,siis ongi valmis


Vastuseks tsuktsile. Karp on standartne valtsitav metallist konservikarp. Kamarat olen pannud niipalju, et tekiks tugev kallerdis, vahel keetnud ka koduseajalgadest näiteks 4 jalga ja 6 liitrit vett. Kamarat olen pannud tunde järgi. Klaaspurgi osas jään vastuse võlgu, ei ole katsetanud. Kuulnud olen, et karbis või purgis tekib mingi ülerõhk ja seetõttu kasutataksegi autoklaavi. Tasasel keetmisel küll karpe pole lõhki löönud. Proovi paari purgiga järgi. Ära ainult purgi põhja vastu poti põhja jäta. Pane mingi võrk vahele.
Oli vahepeal kole kiire ja ei saanud foorumil käia. Vabandan.
Oli vahepeal kole kiire ja ei saanud foorumil käia. Vabandan.
ikka lõbusalt
-
- Postitusi: 11
- Liitunud: P Veebr 20, 2005 8:24 pm
Kodulihast. Muiste, kui veel lauda juurde asja oli, sai ikka vahel käntsak notsut purki pistetud. Sobivad tükid leikasin u20mm paksusteks viiludeks, pruunistasin pannil koos soola ja jahvat musta pipraga. Edasi läksid pannitäied haudepotti. Terane tuli olla panni põhjale tekkinud pruuni korraga, mida Fairy reklaamis hoolega nühitakse. Seda ei tohtinud järgmise pannitäie alla jätta. Sobiv sorts kuuma vett keetis selle ilusti lahti ja tulem läks haudepotti lihale seltsiks. Andis kallerdisele isuäratava jume. Loorberit läks ka, mõni leht potitäie peale. Kui liha tarbeks pehme oli, läks kogu kaup kuumalt koos leemega klaaspurkidesse, peale keeratavad kaaned. Säilivusaja kohta midagi tarka ei oska ütelda, sest purgid söödi lihtsalt enne tühjaks.
rebasenahk
Ei ole jahimees
Tegin samuti, kuid pärast kaanetamist kuumutasin üle ja paar kuud säils küll.Aga selle ajaga said otsa ka.
noorus on ilus aeg
Äkki keegi selgitaks mulle miks potis 3,5 tundi keedetud konservipurk säilib vähem kui autoklaavis kuumutatud? Ise olen enda tehtud konservi söönud 2 aasta vanuselt (oli keldris peitu pugenud) ja elus tänase päevani. Tavaliselt konservid üle aasta ei ole säilinud sel põhjusel, et on ennem otsa saanud.
ikka lõbusalt
Küsimus on rõhus. Üldiuselt on nii, et rõhu ja temperatuuri koostoimel hävivad bakterite spoorid paremini. Samas, 3,5 tunni jooksul keetes sureb kohalik mikrofloora suht maha, ka spoorid. Kuid nende säilimise tõenäosus on suurem kui autoklaavimise puhul (ka viimase variandi juures pole täielik steriilsus 100% garanteeritud). Kui ikka on jälgitud, et tegemise protsess on suht steriilne ja mõningaid asju tähele pannakse (purkide puhtus, steriilsus... et liha poleks sisikonnaga koos, või ei nuuusata purki
), siis ei tohiks hullu midagi olla. Kui on ikka jama, siis ei säili konserv kuudki.

Üks lask - liha. Kaks lasku - võib-olla. Kolm lasku...
Minul on küll autoklaav olemas aga oma konservid olen kõik saunakatlas keetnud.Kunagi ammu keegi õpetas:keeda 2 tundi,jahuta 24 tundi ja keeda veel 2 tundi.Seisavad kaks aastat,kui ära ei söö.Klaaspurgiga olen aga nii võssa pannud,et enam ei katseta ka.Kümme muskusparti(hoolega toidetud ja nuumatud)tulid ise nädala pärast purgist välja.Oleks siis ühte purkigi maitsta saanud.
-
- Postitusi: 1
- Liitunud: N Veebr 02, 2006 7:00 pm
Kala?
Kas on kellelgi soovitusi kala tegemiseks karpi, mitte vyrtsikilu vaid konservi?
Lihaga on tore. Aga kas on ka mingeid nouandeid kalade tegemise kohta???