Tooming kirjutas:[...] Küsimus selles ,et sain Sierra Accubondid 11,7 gr kätte -ikka päris pikk kuul ( sierra MatchKing 9,7 gr on nagu poisike -palju [...]lühem )
Sa Tooming jõuad ühe postitusega rohkem küsida, kui sada tarka terve foorumitäie teemadega vastata.
Üks asi, mis tundub Sinu postitustes olevat suhteliselt läbiv, on uskumine, et on olemas mingi üleüldine tarkus, mille teksti kujul "kättesaamine" annab Sulle võimaluse koheselt laadida oma relvale ideaallaengud ning saada kõik (või peaaegu kõik) ihaldatud superkuulid jooksma kõikide distantside peal ühte auku. Mina Sinu asemel olles jätaks selle uskumise nüüd järele...
Järgmine asi, mida peaksid küll kõigepealt tegema, on ära otsustada, millise konkreetse endal olemasoleva kuuliga tahad Sa kõige rohkem lasta, s.o mis kuul saaks olema Sinu n.ö primaarne laskemoon. Kui see on tehasepadrun, siis varu seda endale mingi kogus (milline on piisav kogus, pead ise otsustama, aga väidetavasti võivad partiid varieeruda ning kokkujooks muutuda). Kui see on iselaetav kuul, siis tuleb Sul laadimise ja katsetamise teel leida selle kuuli jaoks õige rohi ja õige laeng (okei, rohu annab Sulle laadimistabel, laengu pead küll ise leidma), sest iga kuul võib (aga ei pruugi) erinevas relvas käituda veidikene erinevalt.
Kui oled sellise primaarlaengu endale (õigemini enda relvale) välja töötanud, siis mõtle, kas sul on ehk vaja veel mõnda teist kuuli kasutada (nt jahikuuli kõrvale sportlaskmise kuuli tiirus kasutamiseks või raskemat jahikuuli suuremate ulukite küttimiseks). Sellisel juhul pead Sa samuti ise laadima ja katsetama, millised laengud selle uue kuuli jaoks sobivad. Tingimata ei pruugi sobida enam sama rohi, nt juhul, kui Sa laed primaarpadrunile lisaks palju raskemat või palju kergemat kuuli. Olenevalt sellest, milline Su primaarpadrun on, ei pruugi täpse kokkujooksu saavutamine olla üldsegi võimalik või on see võimalik maksimumlaengule liiga lähedase laenguga, sellega kaasneb näiteks väga tugev tagasilöök, mis omakorda teeb laskmise ebamugavaks. Tõenäoliselt ei pääse Sa optika reguleerimisest erinevate laengute-kuulide kasutamise vahel niikuinii.
Kui Sa nüüd tõepoolest ABSOLUUTSELT ei kujuta ette, kustkohast peale hakata selles pikas katsetamiste jadas, siis mina olen tavalise rauaga 308 win tavalisest keskmisest jahivintrelvast saavutanud üpriski häid tulemusi, kasutades erinevate 6,5-8,0-9,7-11,0-11,7-12,0 grammiste kuulide puhul laenguid, mis on jäänud vahemikku -15 kuni - 10 % allapoole maksimumlaengust. Üldreeglina olen kasutanud VV N 140 rohtu.
Mind tänada ei maksa, keegi pidi selle hädiste küsimärkide jada ju ära lõpetama...
BM
P.S. Disklaimer: eeltoodud info on kasutatud ainult näitlikustamiseks, selle info otsese kasutamise korral juhtuda võivad õnnetused ei ole minu süü.
bm