Tongi paigaldamisest! Olen siin enne kirjutanud kuidas mina laadimist alustasin ja mitte ainult mina! Siis polnud meil veel õieti vintegi ,rääkimata siis veel laadimis tarvikuest ja komponentidest.Tong sai eemaltatud torniga(mootoratta kodarast käiatud),Kesta kael sai kokku löödud (et kuul otsas seisaks)seest mõõtu treitud torujupiga.Sütik väikese haamriga taha ,kuul sai löödud otsa kasutades abivahendina jälle väikest torujuppi ja kogu lugu[/quote]
Ostsin oma esimese vindi, .308, kusagil 1992. Ja kaasa kaks karpi padruneid Sellier&Bellot. Ega padrunid tollel ajal raha numbri poolest odavamad ei olnud. Number oli sama, aga mäletan, et palk oli kusagil 10 korda väiksem kui täna. Mingi laadimiskomplekti ostmine ei tulnud kõne allagi. Ja siis tegi üks mu jahikaaslane mulle samuti sellise primitiivse komplekti, nagu eespool kirjeldatud. Tõsi, ma ei ole tiirumees ja ma ei saa öelda, et oma 308-ga 300 m pealt rebasele kindlasti pihta saan, aga 150-200m pealt kutsun rebase ikka ära küll (kui just mööda ei lähe

).
Olen selle komplektiga, tonge väikese haamriga taha toksides, laadinud sadu padruneid. Viimasel ajal enam ei viitsi, sest olen kasutanud jahil vene moona (Valgast ostetud) ja need padrunid on tõesti odavad ja istuvad minu püssile suurepäraselt, st, et kuhu optika risti sätid, sinna ka auk sisse tuleb. Ja looma mahavõtmisega pole siiani muret olnud.
Ma ei taha öelda, et padrunilaadimine ei vaja täpsust ja oskusi. Aga kõike seda tuleb teha ikka vajaduse ja rahakoti järgi. Nagu öeldakse, et "kahuriga varblast lasta pole mõtet" - kui Sa tahad jahti pidada, siis saab sellise primitiivse komplektiga suurepäraselt hakkama; kui Sa tahad märklehte auk auku lasta, siis tuleb Sul kindlasti targemate meeste laadimisõpetusi järgida ja korralik laadimiskomplekt osta. Eks sellega läheb see töö kindlasti lõbusamalt!
Muide, vaatasin just praegu - mul on sellest esimeset kahest karbist Sellier&Bellot padrunitest veel kasutuses vähemalt 6 padrunit - ma küll ei suuda enam meenutada, mitu(kümmend?!) korda ma neid kesti uuesti laadinud olen või mitu aastat nad mul kapinurgas seisnud on. Ja kätt südamele pannes - kõige nende aastate jooksul ei ole ma kogenud ühtegi padrunitõrget omalaetud padrunitega.