Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Võimalus avaldatud või avaldamisele minevate artiklite aruteludeks.
Vasta
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Eesti Erametsaliit
Kolmapäeval
29.08 kohtusid EEML-i ja Eesti Jahimeeste Seltsi delegatsioonid, et arutada uue jahiseadusega seonduvat. Mõlemad pooled tunnistavad vajadust uue seaduse järele. Mitmetes küsimustes on ette valmistamisel ettepanekud uue eelnõu täiendamiseks, samas kahjustuste kompenseerimise osas ollakse erinevatel positsioonidel. Kõige keerulisem näib olevat põllukultuuride kahjustuste hüvitamisega seonduv. Septembris arutatakse läbirääkimistel saavutatud mõlema organisatsiooni juhatuses.

Ehk siis leid
http://www.facebook.com/pages/Eesti-Era ... 3447900151

_________________________________________________________

Kummaline .. on saanud Jahimeeste Mõttekoja poolt edastatuna tublisti selgitada selgitada seda 2/3 pindalapõhisuse asja EJS-i juhatusele .. sinna see on jäänud :!:

Paistab, et meil siin riigis kehtib Põhiseadus valikuliselt :M .... õiguskantsler pole ka seda asja sealt säädusest ilmselt üles leidnud .. peab talle meelde tuletama, et ta oma lubadust p´idama asuks :roll:
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

svenssonite tegemised Eestimaal.

Postitus Postitas sammal.habe »

tuttavad rootsi jahimehed on näidanud üles huvi rootsi metsaomanike tegevuse asjus Eesti uue jahiseaduse kujundamisel.
kellel elulisi ja tõestatavaid näiteid, võib privaatsõnumiga märku anda. võimalikud on huvitavad arengud sealpool väikest lompi...
endale tuli kõigepealt meelde see Pärnumaa svensson, kes paljudes ajalehtedes maaomanikke müstiliste kasuminumbritega hullutada üritas...
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

http://www.maaleht.ee/news/mets/jaht/pi ... d=64890934
Pingerohke jahiseaduse eelnõu jõudis avalikkuse ette
Viio Aitsam, Maaleht
03. september 2012 11:40

Nii jahimeeste kui maaomanike esindajad loodavad, et enne seadusena kehtestamist saab eelnõusse veel täiendusi sisse viia.

24. augustist ripub jahiseaduse eelnõu koos seletuskirjaga
e-õiguses, kus ootab ministeeriumide kooskõlastusi ja märkusi. Aega nendeks on 14. septembrini.

Kuna eelnõu on suure sõjaga (sõdijad on olnud jahimehed ja maaomanikud) tehtud juba mitu aastat, ei ole asjaosalistele seal uudiseid. Pigem on küsimus, kui palju on arvestatud ühe või teise poole ettepanekutega.

Ühine soov on olnud, et maakondadesse moodustataks jahindusnõukogud ja see on eelnõuski kirjas. Maaomanikud on tahtnud ka jahipiirkondade moodustamise õigust, aga seda neile ei lubata – nii praegused jahipiirkonnad kui ka nende kasutajate õigused säilivad.

Tasakaaluks :?: on aga kirjas palju vaieldud “kahe kolmandiku õigus” – kui maaomanikud, kelle valduses on vähemalt 2/3 jahipiirkonna pindalast, leiavad, et piirkonnas tegutsev jahiselts tuleb välja vahetada, saavad nad seda taotleda.

Täiesti uus on uluksõraliste tekitatud kahjustuste hüvitamise osa. Ametlik kord on välja töötatud puhkudeks, kui jahimehed-maaomanikud omavahel hüvitamist klaaritud ei saa.

“See veel ei ole see, millega erametsaomanikud rahul olla saavad,” ütles eelnõu kohta Eesti Erametsaliidu juhatuse esimees Taavi Ehrpais. “Aga nüüd on meil võimalus edasi rääkida poliitikutega ja nendele oma seisukohti selgitada.”

Erametsaliidul on huvi muuta ulukikahjustuste osa, Ehrpais mainis ka liiga segaseks jäävat maaomanike ja jahimeeste vaheliste lepingute küsimust.

Pea samal positsioonil on Eesti Jahimeeste Seltsi tegevjuht Tõnis Korts. “Jätkame läbirääkimisi,” ütles ta. “Kindlasti tahaksime, et ulukikahjustuste osa oleks seaduses täpsemalt lahti räägitud.”

Nii Ehrpais kui Korts kiitsid, et selle suve läbirääkimised kahe organisatsiooni vahel on olnud väga edasiviivad. :M

Erametsaliit siiski ei kavatse veel lõpetada maaomanike nüüdseks üle 140 000 ha hõlmavat jahikeeluaktsiooni, mis kevadel algatati maaomanike huvidega arvestava uue jahiseaduse nimel. “Aktsioon lõpeb siis, kui meid rahuldav jahiseadus on Riigikogus vastu võetud,” ütles Ehrpais.
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Pole üllatuseks, et hetkel menetluses olev seadus on vaid esimene aste suuremas ambitsioonis. Rohkem täna lihtsalt ei suudeta läbi suruda. Metsaseadust muudeti kah mitu korda enne, kui olukord sobima hakkas. Minuarust ei tohiks liikuda sellise toore jõuga aadlikumudeli poole jahinduses. Eriti veel postsotsialistlikus seisundis. Lihtsalt niiviisi tekitatakse ilmselt ühest küljest erilises huviorbiidis olevaid ja kontrollitavaid jahialasid, kuid samas ka alasid, kus pole kellegi asi, kui palju salakütti tehakse. Samuti ei saa ma aru, miks on eestlastel vaja kõigepealt p**** välismõisnikele maha müüa, et siis kibestunult oma identiteeti taas otsima hakata.
PS! Muidugi tuleb täpsustada seda salaküttimise mõistet. Metsaseadus seadustas ka lõpuks põhimõtteliselt röövraie...
gunnar
Postitusi: 882
Liitunud: P Aug 22, 2004 4:18 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas gunnar »

aadu kadakas kirjutas:PS! Muidugi tuleb täpsustada seda salaküttimise mõistet. Metsaseadus seadustas ka lõpuks põhimõtteliselt röövraie...


No eks ühele vabadusvõitleja on teise jaoks terrorist.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Arvamus jahiseaduse teemal

Palju vaidlusi tekitanud uus Jahiseaduse eelnõu on läinud kooskõlastusringile. Kuigi seaduse seletuskirjas on märgitud, et eelnõu on kooskõlas Eesti Vabariigi Põhiseadusega, siis artikli autori arvates see siiski nii ei ole. Sellisel kujul on eelnõu vastuoluline teiste seadustega ja on suunatud vaid kitsa huvigrupile ning võib kaasa tuua traditsioonilise, paljudele isikutele avatud jahipidamise lõppemise. Seaduse jõustumise tagajärel võib tekkida olukord, kus jahti peavad vaid valitud isikud, kellele kuuluva maa suurus ületab tuhandeid hektareid. Täpselt nagu mõisaajal, kus kohalikul talumehel metsa püssiga asja pole.
Kõigepealt uluksõraliste (põtrade, metskitsede ja metssigade) loomade tekitatud kahju hüvitamisest. Asjaõigusseaduse kohaselt on jahiuluk küll peremehetu vara, kuid see ei tähenda, et ta ei kuulu kellegile. Põhiseaduse § 5 kohaselt on Eesti loodusvarad ja loodusressursid rahvuslik rikkus, ehk teisi sõnu on tegemist siiski riigile kuuluva varaga, mille hulka kuuluvad ka uluksõralised. On selge, et nii kaua, kui eksisteerivad metsloomad, tekitavad nad kahju nii metsa- kui ka põllumaale. Kahju kaoks vaid siis, kui kõik metsloomad maha tappa. Ilmselt ei saa me oma rahvusliku rikkusega siiski selliselt käituda ning tahes tahtmata tuleb selle rikkuse nimel ka üht teist taluda.
Kes peaksid aga selle talumise hüvitama?
Eelnõu kohaselt lasub selline kohustus vaid jahimehel. Samas jääb aga täiesti arusaamatuks, miks on kahju hüvitamise kohustusest riik ennast distantseerinud ning veeretanud selle vaid jahimeeste õlule.
Riik on kohustatud kahju hüvitamisel, kui rahvusliku rikkuse omajal, igal juhul osalema, sest ka praegu kehtiva regulatsiooni järgi katab ta ilma jahimeeste osaluseta hallhülge, viigerhülge, pruunkaru, hundi, ilvese, euroopa naaritsa, merikotka, kalakotka ning rändel olevate sookurgede, hanede ja laglede tekitatud kahjustused.
Pole ju vahet, kas kahju tekitati sõraliste või hundi poolt.
Uus jahiseadus seab ohtu ka traditsioonilise ja paljudele isikutele avatud jahipidamise lõppemise.
Protsess ise on järgmine.
Kuigi Looduskaitseseadus sätestab, et kui vara valdaja ei ole rakendanud kaitseabinõusid looma ründe eest, ei ole tal õigus saada looma tekitatud kahju eest hüvitist, siis uues Uues Jahiseaduses ei peeta seda elementaarselt mõistetavat tegevust enam millekski.
Eelnõu kohaselt ei pea maaomanik enam oma vara kaitseks midagi reaalselt ette võtma. Piisab ainult sellest, kui ta on saatnud jahipiirkonna kasutajale teatise, milles ta märgib planeeritavad abinõud oma vara kaitseks.
Kaitseabinõusid, mida ta Looduskaitseseaduse alusel peaks rakendama, tal enam vaja teha ei ole. Absurd, sest pole kuulnud, et kindlustusseltsid oleks maksnud välja auto vargusega tekitatud kahju, kui automanik on ööseks jätnud auto uksed avatuks.
Edasi piisab lihtsalt sellest, et tekiks kahju varale ning maaomanikul tekib võimalus algatada protsess senise jahipiirkonna kasutaja väljavahetamiseks või osaleda jahipiirkonna kasutaja valimistel.
Eelnõu kohaselt saaksid valimisel osaleda ka maaomanikud, mille nad ka tõenäoliselt võidavad, sest uus Jahiseadus sätestab, et kui ühe ja sama jahipiirkonna kasutusõiguse saamiseks on esitatud kaks või enam taotlust ja kõik taotlejad ei nõustu nendele ühise kasutusõiguse andmisega, eelistatakse taotlejat, kellel on jahipiirkonna piires suurema pindala ulatuses kokkulepe maaomanikuga jahipidamise korraldamiseks nende kinnisasjal.
Pole saladus, et on suurfirmasid, kes on Eestis ostnud kokku hulgaliselt maid ning kellede maaomand on jahipiirkonnas suurima pindalaga. See tähendab, et huvigrupp (suurmaaomanikud), kelle omanduses on palju maid, liituvad ning jahipiirkond läheb sisuliselt üle viie või kuue isiku kätte. Oluline on ka see, et eramaa omanikud, kellede maa suurus ei ole märkimisväärne, jäetakse protsessist lihtsalt kõrvale või arvatakse hiljem sellest seltskonnast välja kuna nad ei suuda kunstlikult tekitatud kõrgeid liikmemakse tasuda.
Lõpptulemusena on jahipidamine koondunud üksikute suurfirmade kätte ning eesti jahimees saab omal maal jahil käia vaid turistina. Jahiseltsid ning EJS võivad oma pillid kokku pakkida, sest rahvuslik traditsitsioon ja järjepidevus on meie valitsejate poolt mängitud lihtsalt maha.


Kalle Grünthal
Eesti Jahimeeste Seltsi volinik

Arvamuslugu leitav http://www.ejs.ee/et/uudised-ja-teated/ ... irgel.html

Loodan, et Kalle pahaks ei pane, et terve loo siia ümber tõstsin :M
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

Valmiv jahiseadus hirmutab kütte
Kirjutas Martin Rits
reede, 07 september 2012
Harju Jahindusklubi on alates 2001. aastast juhtinud Rein Sõitja. Üle maakonna 18 erinevat jahiseltsi enda alla koondav Harju Jahindusklubi on alates 2001. aastast juhtinud Rein Sõitja. Harju Elu rääkis 40 aastat jahindusega tegelenud mehega algava jahihooaja eel valdkonna muredest-rõõmudest.

Kust pärineb teie jahipisik?

Esimesed korrad jahil käisin kaasas 1967. aastal. Viis aastat hiljem töötasin Rahva Hääles, kus oli vaja meest, kes tegeleks jahinduse ja kalandusega. Siis öeldigi mulle, et nüüd on minek Jahimeeste Seltsi ja sellest ajast olengi jahimees. Nüüd saab juba 40 aastat.
Millised on kõige eredamad mälestused jahilkäikudest?

Selle aja jooksul on juhtunud palju. Tegelikult juhtub iga aasta. Jaht on olnud isegi selline, mis lõppes sea all olles. Erilised on ka olukorrad, kus jahil loom üles tõuseb ja enam teist pauku teha ei tohi. Siis peab jõudma loomale ligi ja ta teistmoodi hukkama. Iga trofee jutustab jahimehele midagi ja see jääb eluks ajaks meelde. Kui trofeed vaatad, siis tuleb ka lugu meelde.
Kui tihti praegu metsaskäimist on?

Iga päev peaks metsas käima, aga kuna õige jahihooaeg just algab, siis on hetkel enne põdrajahti väike hingetõmbeaeg. Pärast põtra tuleb kohe otsa metssiga, sisuliselt ei ole siis pausi veebruari lõpuni. Jaht ise on tegelikult ainult 10-15 protsenti kogu tegevusest. Põhilise aja võtavad söötmised, sihtide lahtiraiumised ja muud taolised tegevused. Kui tahad metsas kedagi lasta, siis peab ka laskmismaad olema, mida jahiselts puhastab. Selle kohustuse võtad endale ise, kui tahad turvaliselt jahti pidada. Kui plats on täis kasvanud, võid kogemata teist jahimeest või rikošetist ennastki lasta. Tegelikult on jahti väga lihtne pidada, kui minna kindlasse kohta õigel ajal. Aga nii ei saa, talumeest peab ikka ka aitama. Omavaheliste kokkulepete alusel valvame nende kartuli- ja viljapõldusid sigade eest. Hoiame taludest eemale ka kopraid.
Keda praegu metsas lastakse?

Praegu käib meil karujaht, Harjus on sel aastal kuus karu lasta. Karud käisid just söötade peal, aga läksid nüüd marjametsa, kus neid aktiivselt otsitakse. Kobras on meil kogu aeg mureks olnud. Harjumaa teatud piirkondades avati äsja ka hundijaht, mis muidu algab sügisel. 15. septembrist hakkab ka põdrajaht, alguses hiilimis-varitsusjaht ehk individuaaljaht ja oktoobri alguses läheb märul lahti. Siis pannakse suuremad alad kinni, mehed koertega piiravad loomad sisse. Siga võib jahtida kogu aeg, praegu lastakse neid aga peamiselt põldude juurest varitsustest.
Kuidas loomade arvukusega Harjus lood on?

Kasvutrendi näitab põtrade arvukus, keda on Harjus iga aasta üle 500. Neist peaaegu pooled me ka kütime. Metssigade arv kasvab pidevalt. Loenduse järgi jäi arvukus pidama, aga küttimise järgi näitab tõusutrendi. Metskits on läinud viimaste aastatega Harjumaal alla umbes 40 protsenti. Vabariigis on kitse arvukus kahanenud kuskil 23 protsenti. Kobrast on palju, tema arvukus püsib üle 400 isendi pidevalt. Tõusnud on ka karude ja ilveste populatsioon. Ilmselt on mitmed neist Harju jahindusklubi maadele tulnud näiteks Tapa polügoonilt, kust tullakse lärmi eest peitu. Ilveseid on

meil kuskil 60 juures. Hunti on puhanguliselt, eelmistel aastatel saime isegi lisalimiiti lasta. Neid on palju praegugi, nii et jaht käib. Keda enam praktiliselt üldse ei ole, on sokud. Neile me ka enam jahti ei pea.
Kas salakütte ka veel metsas käib?

Juhtumeid ikka esineb, aga tunduvalt vähem kui varem. Pärast taasiseseisvumist oli tõeline buum. Kui vana jahiseaduse järgi võis jahimees teist jahimeest kontrollida, siis praeguse seaduse järgi enam mitte. Seda tohivad ainult riigiametid. Aga selle eest on jahimehed nüüd tihedamalt metsas ja hoiavad olukorral ikka silma peal.
Millised on jahinduse murekohad?

Peamine murekoht on hetkel valmiv uus jahiseadus. Selle kohaselt läheb kõik väga maaomaniku keskseks. See tähendab, et maaomanikul on õigus oma maal asju määrata ja kui tal on suurem maa-ala, siis võib ta ka väikeulukit lasta. Päris suure ala omanikud saaks ka suurulukit lasta.

Mureks on ka looma poolt tekitatud kahjustused. Kuidas need ära hinnata ja kuidas maaomanikule neid korvata. Näiteks kui siga rikub põllu või põder murrab maha männiladvad. Kui see juhtub meie alal, siis peame selle eest ka vastutama. Loomulikult peab ka maaomanik omalt poolt kõik kahjude ärahoidmiseks tegema.

Kui jahimaale pannakse rent, nagu on räägitud, siis see oleks kõige valusam hoop. RMK on ähvardanud, et see saab olema üks euro hektari kohta. Harjumaal ei ole sellist summat isegi reaalne kokku saada. Mõni arvabki, et sellega jaht lõppeb ja tuleb mõisnike aeg tagasi, kus mõisahärra ainult jagas ja käsutas. Mina usun, et nii hulluks ikka ei lähe, maaomanikuga saadakse kokkuleppele. Praegu on Harjumaal kokkulepete tegemine aga raske, kuna palju on linnast tulnuid, kes on vana talukoha ostnud ja esitavad siis omad pretensioonid. Mõni keelab jahi hoopis ära.
Mille üle võib täna rõõmu tunda?

Üks on kindel, jahiseltskond läheb nooremaks. Vahepeal oli keskmine vanus 56 aasta kandis, praegu on see aga kõvasti langenud. Osades jahiseltsides jääb see number juba alla 40. Teine asi on see, et ühistöö tegemise aktiivsus on kõvasti tõusnud. Jahiseltskonnast umbes 60 protsenti on aktiivsed ja see mõjutab ka seda, et salakütte on vähem ja see on rõõmustav.
Mida jahimeestele jahihooajaks soovida võib?

Omavahel soovime kivi kotti ja loomulikult jõudu ning innukust. Väga tähtis on omavahel ka sõprust hoida. Jahiseltskond ongi sõprusseltskond, kelle käes on relvad. Peame lihtsalt nii head sõbrad olema, et relvad ei läheks vales suunas lahti.

http://www.harjuelu.ee/index.php?option ... Itemid=296
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

http://eelnoud.valitsus.ee/main#vQvcQl8i

Küsin ..

Kas keegi ka kasutab seda linki, et arvamust avaldada, või olen ainuke?
Õiguskantslerile sai ka samasuguse sisuga kiri ametlikult kirjutatud läbi veebi, olge head ja täiendage ning parandage .. või olete liiast mugavad ja laisad, et selliseid samme astuda - või kardate enda isiku avalikuks saamist :?: (siinpoolne isik on nagunii enamusele jahiringkondadest ja valitsejatest teada ammugi)

Kas tõesti on meid jahimehi ja -naisi valdamas passiivsus selline, et vaatame ja ootame .. ehk saab ka ''piruka ligi'' .. või mis seisukohal ollakse :?: :M

Keegi ju meite eest asju ajama eip tule ega hakka :?:

Või ootate, et hakkab :M

Võin ka ju äraootavale seisukohale jääda ja oma suu kinni panna :V
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
Messer
Postitusi: 225
Liitunud: T Nov 30, 2010 9:17 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Messer »

No küll on pealkiri ikka treitud :!:
Loo sisu nagu emotsionaalses plaanis midagi muud - pommuudist ei sisalda,
seega oli vaja mõistlik jutt "pealkirjastamisega" ehk "sildistamisega" ära rikkuda.
(artikkel "Valmiv jahiseadus hirmutab kütte")
Välek
Postitusi: 1365
Liitunud: P Mär 06, 2011 8:25 am

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Välek »

Kas seadust saab vastu võtta ka siis, kui x ministeerium (ministeeriumid) ei ole eelnõu sisuga päri ja ei anna kooskõlastust?
I. Silver E.
Postitusi: 4
Liitunud: K Aug 31, 2011 2:30 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas I. Silver E. »

Protsess on järgmine.
Pärast suurt kooskõlastusrinig viiakse eelnõu valituse istungile.
Sinna satub ta siis kui kooskõlastus on enam-vähem saadud. Mida see enam-vähem tähendab?
Noh, kui kultuuriministeerium ei kooskõlasta mingit kultuurist eriti kaugel olevat asja, ei saa see veel takistuseks, et eelnõud valitsuse istungile mitte saata. Üldine praktika on aga selline, et istungile satuvad vaid need eelnõud, mille puhul on üldine nõusolek (konsensus).

See on aga asja esimene etapp, sest seejärel saadekse eelnõu riigikogusse.
Teatavasti on meil paralmentaarne riik ehk ministrid vaid viivad ellu rahvasaadikute (riigikogulaste) ette antud tahet.
Riigikogus peetakse esimene lugemine. See on tegelikult nagu aadliplika seltskonda viimine 19.sajandil. Näidatakse, kes ja mis ta on ning palutakse kõigil öelda oma arvamus. I ja II lugemise vahel viiaksegi ellu need muudatused (pannakse kirja) ja kakeldakse need kalused, mis seni jäid kaklemata. Mõnel puhul ei jõuagi eelnõu teisele lugemisele.
II ja III lugemise vahel enam ei kakelda. Lakutakse haavu ja püütakse eelnõu nüüd, vastavalt kaotuste arvule, viia siis ühe või hoopis teise huvigrupi sooviga vastavusse.

Pärast seda läheb eelnõu presidendile kinntamiseks. Kui see on väga presidendi kodupartei soovide vastu, või president juhtub olema aatemees, võib juhtuda, et president jätab eelnõu kinnitamata. Nüüd võib juhtuda mitmeid erinevaid asju, kuni selleni, et kogu protsess alga otsast.
Kasutaja avatar
aadu kadakas
Postitusi: 1469
Liitunud: T Veebr 16, 2010 2:21 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aadu kadakas »

Selle individuaalse püüdega maailma muuta on nagu on.
Ma ikka olen lootnud, et näiteks EJS kutsub esile mingi suurema ajurünnaku. Paraku pole kasvõi selle 2/3 pindalapõhisuse osas ju selget seisukohta presenteeritud. Või jahinduse defineerimine kultuuriteemana? Pigem tuleks indiviididel auru kulutada sellele, et kui juhtiv keha ei esinda enamuse jahimeeste tegelikke huvisid, siis tuleb leida alternatiiv. Üheks variandiks on vägisi EEML-il soov hakata läbi eraomanduse esindamise ka jahindust esindama, mida toetab ka uus jahiseadus. Ma pean silmas miskit kolmandat varianti.
Kasutaja avatar
Ain Aavik
Postitusi: 842
Liitunud: R Okt 03, 2008 12:13 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas Ain Aavik »

http://ejs.ee/et/uudised-ja-teated/1066 ... kohta.html

Annan informatsiooni Jahiseaduse eelnõu (JSE) läbirääkimistest Eesti Erametsa Liiduga (EEML). Suve algul meie esindajate viimasel kohtumisel KKM-s informeeriti läbirääkijaid, tõenäoliselt saadetakse JSE suve lõpul kooskõlastusringile ja läbirääkimised KKM-s on seega lõppemas. Küll aga jättis KKM meile lahkelt võimaluse, et kui EJS ja EEML omavahel saavutavad JSE-d puudutava kokkuleppe, siis seda on ettepanekuna võimalik esitada ja arvestada. Lähtuvalt sellest on meie delegatsioon eesotsas president Margus Puustiga kohtunud suve jooksul kaks korda EEML läbirääkijatega. Teemaks on olnud lepingud omanikega, jahipiirkonna piiride muutmine, kasutusõiguse loa lõpetamise alused, ulukikahjustused ja mitmed muud teemad. Kohtumised on olnud asjalikud ja töised. Üksteise ettepanekuid on sisuliselt arutatud, püütud leida kompromisse ja kui on jäädud erimeelsustele, on ka seda aktsepteeritud. Kahjustuste osas me ei ole kahjuks edasi liikunud ja oleme jäänud eriarvamustele. Meie positsioonid JSE osas on olnud ja jäänud samaks, mis juhatuse koosolekutel ja kevadisel volinike koosolekul kokku lepitud. Oleme lähtunud läbirääkimistel oma põhimõtetest, mis tuginevad meie organisatsiooni väärtustele: loodusliku mitmekesisuse säilitamine ja ulukikeskne jahindus, koostöö igal tasandil, traditsioonide ja jahikultuuri hoidmine, jahist huvitatutele jahipidamise võimaldamine ja tegevus selles suunas, et jahipidamine ei läheks ülemäära kalliks.
Septembrikuus juhatuse koosolekul arutatakse suvistel koosolekutel EEML-ga arutatut ja otsustatakse edasised tegevused. Sellekohane informatsioon tuleb kodulehele juhatuse protokollis.
Alates 31. augustist on JSE parandustega taas üleval ja kõigil on võimalik sellega tutvuda.

Tõnis Korts
EJS tegevjuht
Mida rohkem olen inimeste loomust tundma õppinud, seda rohkem kuulub mu poolehoid metsale ja metsaelanikele.
aivar00
Postitusi: 3263
Liitunud: K Juun 16, 2004 2:09 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas aivar00 »

Minuni on jõudnud selline info, et EEML uues juhatuses ollakse isegi nõus kahjustuste teema üldse seadusest välja jätma. Samas pidi see neil olema üldkoosoleku otsuses sees. Mõte olevat selline, et nagunii ei jõuta maksta.... Ühesõnaga miskit sellist juttu ma kuulsin. Ühtlasi ka soovitakse RMK välja jätta tollest 2/3 maade pindalast jahirentniku väljavahetamise algatamisest...
Kui asjad nii paika loksuksid oleks minu arusaamise järgi asjad päris OK.
ikka lõbusalt
Kasutaja avatar
sammal.habe
Postitusi: 1180
Liitunud: P Jaan 04, 2004 7:43 pm

Re: Kui kuidagi ei saa, siis kasvõi vägisi surun ...

Postitus Postitas sammal.habe »

samas, ka kaasforumant Uugametsa poolt tõstatet vastuolu põhiseaduse prg 12-ga vajab vastust...
2/3 maaomanike üldarvust on siiski demokraatlikum kui 2/3 pindala omanikest.
Vasta